Aktivno i afirmativno obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša: "Trčimo u planine"

04.06.2010. 08:45 / Izvor: eKapija.ba
Aktivno i afirmativno obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša: 'Trčimo u planine'

U organizaciji udruženja Marathon Sarajevo, u subotu, 5. juna 2010. po drugi put će se održati sportski događaj "Trčimo u planine". Do sada je prijavljeno skoro stotinu takmičara iz BiH, regiona, te nekoliko evropskih zemalja, a prijave još uvijek pristižu. Takmičari mogu svoje brojeve podići do 21 sat u petak, 4.juna u prodavnici planinarske opreme Lafuma, BBI Centar, V sprat.

"Start trke predviđen je u 11 sati pored Policijske stanice na Igmanu", najavio je Erol Mujanović, ispred udruženja Marathon Sarajevo, te dodao kako je sve spremno za održavanje utrke, uprkos hladnom i kišnom vremenu. Kao iskusni maratonac, Mujanović napominje da je staza odabrana prema najboljim svjetskim praksama, te da će za takmičare na polovini staze biti postavljena i okrijepna stanica, gdje će učesnici dobiti vodu i podršku organizatora.

Prošlogodišnji pobjednički rezultat utrke ostvario je Senaid Hasić sa vremenom 32 minute i 56 sekundi, dok je u ženskoj konkurenciji najbolja bila Marie Grandjouan sa vremenom od 51 minute i 21 sekunde. "Njegujući sportski i takmičarski duh ove ekološko-sportske manifestacije, očekujemo da ćemo ove godine imati nove rekorde staze", izrazio je svoje očekivanje Mujanović, te podsjetio na nagradni fond od 1100KM.

Sponzori koji su omogućili organizaciju ovogodišnje trke "Trčimo u planine" su Švicarska ambasada u BiH, Hostel Feri, Lafuma i Olimpija.

Svjetski dan zaštite okoliša će u našoj zemlji biti obilježen ovom trkom, kao jedinim događajem iz naše zemlje na zvaničnoj stranici UN agencije za zaštitu okoliša. "Odmah nakon ove trke nastavit ćemo sa intenzivnim pripremama “Intesa Sanpaolo Olimpija polumaratona” koji će se održati 19.09.2010 u Sarajevu i obilježiti Međunarodni dan bez automobila", zaključio je Mujanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza