Osjetite adrenalin paraglajdera, uživajte u ljepotama Ozrena, čistom zraku i zdravoj hrani

28.07.2010. 15:29 / Izvor: eKapija.ba
Osjetite adrenalin paraglajdera, uživajte u ljepotama Ozrena, čistom zraku i zdravoj hrani

Turistička zajednica Opštine Doboj u cilju privlačenja što većeg broja turista prioritet je stavila na razvoja seoskog turizma, zdravu hranu i razvoj paraglajdinga na planini Ozren koja ima izuzetan potencijal za jedrenje paraglajderom posebno u proljeće i ljeto kada termička strujanja koja vode do baze oblaka dostižu visinu i preko 2.500 m što omogućava jedrenje koje često traje i po nekoliko sati sa dužinom preleta od više desetina kilometara.

U okviru samog projekta krenulo se sa izgradnjom infrastrukturalnih kapaciteta, a za nekoliko dana počinje i izgradnja poletišta za paraglajding na Gostinju, jednom od najboljih poletišta Ozrena koji se uzdiže iznad podozrenskog sela Boljanić i dominira sprečanskom dolinom, potvrdio je za eKapija.ba Rade Đurđević, direktor Turističke organizacije Opštine Doboj.

"Poletište će biti završeno do sredine augusta kada će se ovdje održati i revijalno takmičenje u paraglajdingu“, kaže Đurđević, naglašavajući kako se osim Gostilja leti i sa Rovina ili Ruja (brdo iznad ozrenskog sela Paklenica) sa visinskom razlikom od 300 m.

Jedna od najzanimljivih lokacija koju turisti najčešće posjećuju je dobojska Tvrđava koja datira još iz XIII vijeka i koja danas predstavlja kulturno istorijski spomenik visoke vrijednosti koji svojom siluetom nameće obilježje savremenog grad. Replike starih oružja i antikviteta čine posebnu čar prilikom posjete dobojskoj tvrđavi vraćajući vas u srednji vijek. Zamislite kako zatežete konopac starog katapulta rađenog po crtežima Leonarda Da Vinčija.

Tvrđava predstavlja pravu turističku atrakciju među čijim zidinama vas dočekuju mladi ljudi odjeveni u srednjovjekovne kostime vitezova, princeza, a za dobrodošlicu bićete ponuđeni rakijom medovačom, tradicionalnim pićem starih Slavena i nekadašnjih čuvara dobojske tvrđave. Šetajući tvrđavom naići će te na amfiteatar sa 300 sjedećih mjesta namijenjen održavanju koncerata, pozorišnih predstava, književnih večeri...

Tu je i etno kafeterija po uzoru na stare bosanske kuće, igralište za djecu i suvenirnica.

U turističkoj organizaciji možete ugovoriti i čas istorije koji će održati vodiči odjeveni u srednjovjekovne kostime, a jedna od novijih usluga matičnog ureda opštine Doboj je mogućnost organizovanja vjenčanja na Tvrđavi.

"Jedna od atraktivnijih lokacija je i Sportsko-rekreativni centar `Džungla` koji tokom dana posjeti hiljadu kupača", ističe Đurđević.

U selu Lipac udaljenom pet kilometara od Doboja nalazi se autentičan objekat "Nacionalna kuća", gdje u dekoriranim, zaboravljenim starinama rala, lupače, sjekire, katapultske kugle, udžere na otvorenom ognjištu pripremaju se i turistima nude domaća jela dobojanskog kraja.

Jedna od elitnih destinacija u ovoj opštini je i pećina Megara koja se nalazi na Ozrenu u ambijentu netaknute prirode u spletu rječica i potoka, kao i Djevojačka pećina u selu Stanovi kod Doboja za koju su vezane brojne legende.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza