Neum Animated Film Festival 2009: Najbolji na ovogodišnjem festivalu film japanskog autora "Joystick"

03.07.2009. 15:27 / Izvor: eKapija.ba
Neum Animated Film Festival 2009: Najbolji na ovogodišnjem festivalu film japanskog autora 'Joystick'

Nagradu za najbolji film ovogodišnjeg četvrtog po redu radnog festivala animiranog filma NAFF osvojio je Japan. Nagradu publike osvojio je film Joystick, a nagradu je autoru filma Kevinu Richardsu uručio Lazar Prkačin, direktor Poslovnice Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. u Neum, koja je u organizaciji ovog festivala sudjelovala kao jedan od glavnih sponzora.

Prikazana su 54 filma u okviru takmičarskog programa te 20 u programu Panorama – ukupno 74 animirana ostvarenja. Dodjela nagrada održana je u hotelu Zenit 02. jula 2009. Inače na festivalu u takmičarskom dijelu dodjeljuje se nagrada u sedam kategorija i to: Grand Prix, Najbolja 2D animirani film, Najbolja 3D animirani film, za posebnu tehniku: kolaž, papir, pijesak, Najbolja glazba, Najbolji spot, Nagrada publike, te nagrada za životno djelo.

Kao i inozemni autori i gosti nisu krili oduševljenje Festivalom zbog njegove opuštene atmosfere, razmjenom iskustava i kvalitetom filmova koji su prikazani za vrijeme trajanja NAFF-a.

"Hypo banka sponzor je velikog broja umjetničkih projekata u BiH, pa tako i ovog Festivala koji se evo po četvrti put održava u Neumu. Podržavajući ovaj Festival na kojem imamo priliku ugostiti mnoga poznata svjetska imena iz svijeta animiranog filma, autore, vjerujemo kako na taj način bitno doprinosimo promociji našeg turističkog grada, naše države i zajednice u kojoj djelujemo", kazao je prilikom uručenja nagrade Lazar Prkačin, voditelj Poslovnice Neum, Hypo Alpe-Adria-Bank d.d..

Na ovogodišnji NAFF stiglo je preko 400 filmova, najviše iz Amerike, Francuske, Engleske i Njemačka, a treba istaći i to da su filmovi izuzetno visoke kvalitete, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza