Njemački znanstvenici izumili vjetrobran koji se ne ledi

23.12.2010. 12:56 / Izvor: Fena
Njemački znanstvenici izumili vjetrobran koji se ne ledi

Struganje leda s automobilskih stakala uskoro će postati prošlost zahvaljujući njemačkim znanstvenicima koji su razvili vjetrobransko staklo na koje se ne hvata led i koje se na magli. Posebna stakla razvili su znanstvenici iz Fraunhoferova instituta za tehnologiju površina (IST) iz Braunschweiga, u suradnji s poznatim proizvođačima automobila Audi i Volkswagen.

Za razliku od grijanih vjetrobrana, nova stakla temelje se na fizikalnom načelu koje ne dopušta da se led formira na staklu - čak i na temperaturama od 18 stupnjeva Celzija ispod ništice.

Tajna novih stakala leži u tankome prozirnom sloju posebne kemijske supstance koja se nanosi na staklo. Vanjski sloj sprečava hlađenje stakla i izlazak topline, pa se ne kondenzira voda i stoga se na staklu ne stvara led.

"Ponosni smo na tu inovaciju i primijenit ćemo je na našim vozilima", rekao je Thomas Drescher iz Volkswagena. Premda nova tehnologija ne sprečava u potpunosti zaleđivanje ili magljenje stakala, ona ih znatno smanjuje, rekao je Drescher.

Ali, morat ćete se odreći dijela komocije u vožnji. Naime, zasad je jedini problem s novom tehnologijom činjenica da nova stakla otežavaju ulazak radio valova u vozilo, što može ugroziti prijem radio i telefonskog signala.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza