3D bifteci alternativa mesu

20.11.2021. 14:15 / Izvor: Akta.ba
3D biftek

3D odštampana zamjena za govedinu predstavljena je u Izraelu.

Izraelski startup Redefine Meat u utorak je proširio svoje poslovanje u Evropu, gdje se nada da će do kraja sljedeće godine doći do mnogo restorana i prvi put poslužiti svoje komade "alternativnog mesa".

3D odštampana zamjena za govedinu predstavljena je u Izraelu, kao i u Njemačkoj, Holandiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kompanija, koja je do sada radila sa oko 150 restorana u Izraelu, rekla je da će cijeli rezovi proširiti privlačnost alternativnih mesnih proizvoda koji su uglavnom bili ograničeni na jela od mljevene govedine, uključujući hamburgere i kobasice.

Redefine Meat nije jedina kompanija koja se nada da će revolucionirati prehrambenu industriju koristeći revolucionarni napredak u 3D štampanju.

Kako se biljni odresci pripremaju da dođu u restorane kasnije ove godine, druge izraelske kompanije se nadaju da će štampati odreske napravljene od pravog mesa koje je takođe bez klanja. Kultivno meso, poznatije kao meso uzgojeno u laboratoriji, uskoro bi moglo postati svakodnevno kao i odlazak u supermarket.

Izrael je na čelu tehnoloških inovacija u ovoj oblasti.

Radeći zajedno s vodećim kuharima, prehrambenim tehnolozima i mesarima, Redefine Meat je digitalno mapirao preko 70 senzornih parametara kako bi napravio svoje čudo bez mesa.

Zatim je koristio vlasnički industrijski 3D štampač za hranu i više materijala za štampanje odrezaka, sloj po sloj.

Sam odrezak je napravljen od kombinacije proteina soje i graška, kokosove masti i suncokretovog ulja, uz prirodne boje i arome.

Kompanija planira izgraditi pet fabrika širom Izraela, Evrope, Sjedinjenih Država i Azije u narednih nekoliko godina.

Kako tehnologija napreduje i poboljšava ukus i raznovrsnost alternativnog mesa, prodaja u ovom sektoru mogla bi dostići 140 milijardi dolara do 2029. godine, što je oko 10 posto svjetskog tržišta mesa.

(Jerusalem post )

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza