5 + 1 razlog zbog kojih je kofein zapravo koristan

24.04.2020. 12:46 / Izvor: Akta.ba
5 + 1 razlog zbog kojih je kofein zapravo koristan

Kofein možemo konzumirati u energetskim napicima, kafi, čaju ili energetskim kafama koje postaju sve popularnije.

Kofein je koristan, ako pazite na količine, piše agencija Chapter4.

"Kofein ima mnogo korisnih efekata, ali moramo biti oprezni sa dnevnim unosom. Osim zrna kafe, postoji preko 60 različitih vrsta biljaka uključujući zrna kakaa, čaj i kola orah koji sadrže kofein ili aktivne sastojke slične strukture, npr. teobromin. Prema sveobuhvatnoj kliničkoj studiji koje je provela EFSA (Europska agencija za sigurnost hrane) na preko 66.000 ljudi, ukupna dnevna konzumacija od 400 mg ne predstavlja rizik za naše zdravlje. To znači otprilike 4-5 kafa, kapučina ili 250 ml energetskog napitka dnevno. Međutim, moramo biti oprezni da ne prekoračimo 200 mg po obroku i čekamo barem dva sata između napitaka sa kofeinom“, kaže nutricionista dr Judit Kovács.

 

Evo šta nauka kaže

Kofein možemo konzumirati u energetskim napicima, kafi, čaju ili energetskim kafama koje postaju sve popularnije, a mnogi od nas jednostavno ne mogu započeti dan bez njega. Već hiljadama godina je poznato kako kofein ima sposobnost da nas održava budnima, ali malo nas zna kakve druge koristi imaju pića koja sadrže kofein. Pogledajmo koje su to naučno dokazane, ali manje poznate prednosti kofeina.

1. Osvježava i povećava rad mozga

Kao rezultat učinka koji ima na moždanu koru, kofein poboljšava koncentraciju, kognitivne funkcije i asocijacijske vještine. Uz to, blokira efekte adenozina u mozgu, jedinjenja koje smanjuje aktivnost i budnost, te tako blokirajući adenozin kofein postiže efekat podizanja energije.

2. Može vam pomoći da izgubite kilograme

Povremena konzumacija ubrzava metabolizam za 5-25%. Kofein se može naći u gotovo svim dodacima za sagorjevanje masti. Pomaže tijelu da proizvede više topline, što znači da troši i više energije.

3. Poboljšava fizičku izdržljivost

Napici koji sadrže kofein, bilo da je to kafa, energetska pića, pakovana ledena kava ili čaj, svi podižu razinu adrenalina u krvi pripremajući mišiće za akciju, šire krvne sudove, povećavaju otkucaje srca, te moždana funkcija postaje intenzivnija.

4. Smanjuje rizik od depresije

Prema studiji medicinskog časopisa JAMA Internal Medicine u kojoj je pregledano 50 hiljada žena, utvrđeno je da samo 120 mg kofeina sedmično može smanjiti šansu za razvoj depresije za 15%. Svakodnevna potrošnja od 240-360 mg smanjuje rizik za 20%.

5. Ublažava bol

Kofein pojačava efekte lijekova protiv bolova, što znači da vam je potrebna manja doza kako  biste postigli iste rezultate.

6. Bori se protiv astme

Kofein proširuje bronhije u plućima. Dugotrajno konzumiranje kofeinskih napitaka može čak spriječiti pojavu astme. Kada se kofein metabolizira u tijelu, stvara se nusprodukt teofilin, supstanca koja se obično koristi u lijekovima protiv astme. To znači da mala šoljica kafe ili napitak s visokim udjelom kofeina može povećati funkciju pluća, međutim, to ga ne čini zamjenom za lijekove protiv astme, a potrebno je i izbjegavati pretjeranu konzumaciju kofeina.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza