Realizirana misija prijateljstva – Maestro Riccardo Muti održao koncert "Od Sarajeva do Sarajeva"

15.07.2009. 10:54 / Izvor: eKapija.ba
Realizirana misija prijateljstva – Maestro Riccardo Muti održao koncert 'Od Sarajeva do Sarajeva'

Pred oko sedam hiljada gledatelja u Zetri, maestro Riccardo Muti je 13. jula 2009. godine održao koncert "Od Sarajeva do Sarajeva", čime je zaokružena dvanaestogodišnja turneja jedinstvenog projekta Ravenna festivala "Putevi prijateljstva". Koncert u organizaciji muzičke i baletske škole "Amadeus" i agencije "Via Media", uživo je radijski prenosio RAI UNO, dok će se video zapis koncerta naknadno emitirati.

Uz italijanske muzičare, na sceni se našlo i nekoliko stotina članova domaćih horova iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a najmlađi među njima je bio Hor djece iz Srebrenice, koje je za koncert odjenula modna kuća Oviesse.

Za potrebe ozvučenja orkestra i hora "Maggio Musicale Fiorentino", angažirana je domaća kompanija "AR Sound" pred kojom se našao zadatak osmišljavanja i reali-zacije ozvučenja cijele dvorane. Tako se po prvi put u Zetri ozvučenje vršilo preko čak osam "lan aero" stubova, kako bi svaki centimetar dvorane bio ozvučen istom snagom, saopćeno je iz Via Medie.

"Ovo je koncert od velikog značaja, ne samo za kulturni život Sarajeva, već i za učvrščivanje prijateljskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Italije. Velika nam je čast i zadovoljstvo što smo po drugi put imali priliku ugostiti Maestra i čelne ljude iz Ravenna festivala koji su se Sarajevo napustili zadovoljni jednom uspješnom poslovnom suradnjom, ali i humanim projektom koji smo realizirali" rekao je Boris Perišić, Project Manager "Via Medie", podsjećajući da su svi prihodi od koncerta namijenji djeci sa posebnim potrebama i nabavci muzičkih instrumenata za mališane.

Tokom svog boravaka u Sarajevu, maestro Muti je posjetio i galeriju Collegium artisticum, gdje se upoznao sa likovnim stvaralaštvom Safeta Zeca i Halila Tikveše. Nakon izložbe, maestro je imalo prilike razgovarati i sa Edinom Mulahasanovićem, generalnim direktorom Fabrike duhana Sarajevo, pod čijim je generalnim sponzorstvom održan koncert "Od Sarajeva do Sarajeva".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza