Aida stigla u Pionirsku dolinu

17.05.2019. 09:34 / Izvor: Avaz.ba
Aida stigla u Pionirsku dolinu

Beba medvjedica pronašla je novi dom nakon što su je spasili mještani Tarčina.

Pionirska dolina, nakon Nine, Sonje, Pioline od danas ima i svoju Aidu, bebu, medvjedicu staru svega dva mjeseca.

Mladunče mrkog medvjeda, rođeno krajem ove zime, novi je stanovnik zoološkog vrta, jer je ostala bez majke, a mlada i nejaka u potrazi za hranom iz šuma u okolini Tarčina, spas je prvobitno našla u dvorištu jednog mještanina sela Gunjani u blizini Tarčina. Dobri domaćini hranio je mlijekom i medom, a mladunče Aida, kako ju je nazvao i nakon njegovog insistiranja da ide ponovo u šumu, svaki put se uporno vraćalo.

Human, a i svjestan da mladunče medvjeda nakon što se odvoji od majke u prirodi neće samo preživjeti, da ne zna samo jesti, ni zaštiti se, obratio se za pomoć.

KJKP Park je na zahtjev prihvatio da Aida postane novi stanovnik Pionirske doline.

Naredni dani od ključne su važnosti za to, jer meče Aida ne zna sama jesti, ne zna se boluje li od nekih bolesti i da li je povrijeđena u momentu kada joj je nestala majka.

Cijeli tim veterinara i hranilaca Pionirske doline je, željan da pomogne bebi Aidi da izraste u zdravu i lijepu medvjedicu, spreman za taj vrlo zahtjevan zadatak joj je danas poželio najsrdačniju dobrodošlicu, a najsretniji će ipak biti ako u prvim danima ljeta, nakon mjeseca karantina, medvjedica Aida počne samostalno jesti, a obavljene veterinarske pretrage budu dobre.

 

 

Meče Aida će imati i vlastitu sobu - nastambu i dvorište, a prve komšije će joj biti njeni već odrasli rođaci medvjedi Sonja i Sejo, saopćeno je iz KJKP Park.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza