Ako vam se sljedećih dana pojavi ovo na Facebook-u krali su vaše podatke

10.04.2018. 09:13 / Izvor: Nezavisne novine
Ako vam se sljedećih dana pojavi ovo na Facebook-u krali su vaše podatke

Iz Facebooka su najavili da će svi korisnici čiji su se privatni podaci koristili, o tome dobiti detaljnu obavijest na njihovom newsfeedu.

Osamdesetsedam miliona korisnika Facebooka širom svijeta ove će nedjelje (počevši od danas) saznati jesu li njihovi privatni podaci zloupotrebljeni od strane firme Cambridge Analytica.

Iz Facebooka su najavili da će svi korisnici čiji su se privatni podaci koristili, o tome dobiti detaljnu obavijest na njihovom newsfeedu. Od 87 miliona korisnika, velika većina (skoro 70 milioa) je iz SAD-a, piše Guardian.

Svih 2.2 milijarde korisnika Facebooka na svom newsfeedu također će dobiti obavijest pod nazivom Protecting Your Information koja će sadržavati link na sve aplikacije koje korisnik koristi te uz opis koje informacije su podijeljene s tim aplikacijama. Korisnici će moći isključiti aplikacije za koje ne žele da koriste njihove podatke, prenose Nezavisne.

Cambridge Analytica je koristila informacije prikupljene putem aplikacije thisisyourdigitallife koja je stvorena na univerzitetu Cambridge u saradnji s firmom Cambridge Analytica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza