Alterural održao radionicu o ljekovitom bilju u gastronomiji

06.10.2017. 10:24 / Izvor: Akta.ba

Ova radionica je treća od 10 planiranih u okviru projekta koji je financiran sredstvima Evropske unije

U Kreševu je 4.10.2017. godine održana radionica pod nazivom “Ljekovito bilje u gastronomiji”. Trening održan u prostorijama restorana "Dvije lipe" u Kreševu, trajao je od 9 do 17 sati.

Ova radionica je treća od 10 planiranih u okviru projekta koji je financiran sredstvima Evropske unije. Također, jučer  je podjelom certifikata uspješno završen gastronomski modul treninga.

Jedan od najboljih bh. kuhara, Nihad Mameledžija kroz praktične primjere je upoznao učesnike sa upotrebom ljekovitog bilja u gastronomiji. Među 37 prisutnih, većina su pružaoci usluga u ruralnom turizmu, te vlasnici malih porodičnih biznisa na selima.

Pored korisnika projekta, treningu su prisustvovale Ajša Adrović-Bešlagić, predstavnica EU delegacije za BiH, i Aida Prljača, predstavnica EU info centra.

Polaznici su u Kreševu naučili kako se koristi ljekovito bilje poput ružmarina, kadulje, timijana, i majčine dušice u svrhu poboljšanja okusa hrane. Gospodin Mameledžija je napravio poseban osvrt na filetiranje ribe i mogućnosti upotrebe začinskog bilja za riblji temeljac. Pripremane su palačinke, kuhao se domaći džem od breskve, a boje ružinih latica i brusnice učinile su slatki program još veselijim.

Projekt "Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije” je podržan u okviru Programa za civilno društvo 2014.-2015., sa ciljem povezivanja građana i smanjenja nezaposlenosti kroz unapređivanje saradnje glavnih interesnih grupa na lokalnom nivou i procjenu tržišta aktivnog stanovništva.

Trajanje projekta je 3 godine, a općine djelovanja ovog projekta su Kreševo, Vareš, Ilijaš, Fojnica, Sarajevo Centar, Sarajevo Stari grad, te Istočni Stari grad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza