Pauza / TURIZAM I GASTRO

Američka turistkinja uz ispriku vratila Rimu ukradeni drevni komad mramora

30.11.2020. 15:30 / Izvor: HINA

Jedna je Amerikanka, obuzeta grizodušjem gradu Rimu vratila komad drevnog mramora koji je ukrala za vrijeme posjeta Vječnome gradu godine 2017. Mramor je poslan na adresu rimskoga Nacionalnog muzeja, a na njemu markerom piše "Za Sama, s ljubavlju Jess, Rim 2017."

Otuđeni je komad kamena stigao uz poruku u kojoj turistkinja moli da joj se oprosti jer se ponašala bezobzirno, piše BBC. "Uistinu se osjećam strašno, ne samo zato što sam uzela taj kamen, već i zato što sam po njemu pisala", stoji u pismu isprike.

Osoba, a talijanski dužnosnici vjeruju da je riječ o mladoj ženi po imenu Jess, u pismu kaže da je bezuspješno "satima ribala i prala" komad mramora, nastojeći ukloniti tragove markera.

Stéphane Verger, direktor muzeja, za talijanski je list Messagero rekao da vraćeni kamen i nije bio osobito vrijedan te je vjerojatno uzet s mjesta poput Rimskog foruma, nekadašnjeg središta drevnog Rima. Dodao je da je riječ o mladoj djevojci koja je 2017. doputovala u Rim, a kamen je odnijela u Ameriku kao poklon dečku.

Kaže i da ga je dirnulo pismo koje je stiglo iz Atlante. "Dirnulo me jer je riječ o mladoj djevojci koja je shvatila da je pogriješila, a njezin je potez spontan i istodobno je rezultat svjesnog razmišljanja".

A možda i praznovjerja, dodaje. Verger pretpostavlja da je djevojka čula za sličan slučaj koji se dogodio ranije. Naime, jedna je Kanađanka nedavno vratila predmete koje je 2005. ukrala za vrijeme razgledavanja Pompeja.

PODIJELI:

TAGOVI:

Rim

turizam

mramor

kamen

Vječni grad

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza