Američka turistkinja uz ispriku vratila Rimu ukradeni drevni komad mramora

30.11.2020. 15:30 / Izvor: HINA
Američka turistkinja uz ispriku vratila Rimu ukradeni drevni komad mramora

Jedna je Amerikanka, obuzeta grizodušjem gradu Rimu vratila komad drevnog mramora koji je ukrala za vrijeme posjeta Vječnome gradu.

Jedna je Amerikanka, obuzeta grizodušjem gradu Rimu vratila komad drevnog mramora koji je ukrala za vrijeme posjeta Vječnome gradu godine 2017. Mramor je poslan na adresu rimskoga Nacionalnog muzeja, a na njemu markerom piše "Za Sama, s ljubavlju Jess, Rim 2017."

Otuđeni je komad kamena stigao uz poruku u kojoj turistkinja moli da joj se oprosti jer se ponašala bezobzirno, piše BBC. "Uistinu se osjećam strašno, ne samo zato što sam uzela taj kamen, već i zato što sam po njemu pisala", stoji u pismu isprike.

Osoba, a talijanski dužnosnici vjeruju da je riječ o mladoj ženi po imenu Jess, u pismu kaže da je bezuspješno "satima ribala i prala" komad mramora, nastojeći ukloniti tragove markera.

Stéphane Verger, direktor muzeja, za talijanski je list Messagero rekao da vraćeni kamen i nije bio osobito vrijedan te je vjerojatno uzet s mjesta poput Rimskog foruma, nekadašnjeg središta drevnog Rima. Dodao je da je riječ o mladoj djevojci koja je 2017. doputovala u Rim, a kamen je odnijela u Ameriku kao poklon dečku.

Kaže i da ga je dirnulo pismo koje je stiglo iz Atlante. "Dirnulo me jer je riječ o mladoj djevojci koja je shvatila da je pogriješila, a njezin je potez spontan i istodobno je rezultat svjesnog razmišljanja".

A možda i praznovjerja, dodaje. Verger pretpostavlja da je djevojka čula za sličan slučaj koji se dogodio ranije. Naime, jedna je Kanađanka nedavno vratila predmete koje je 2005. ukrala za vrijeme razgledavanja Pompeja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza