Američki sud odbio zahtjev nogometašica za izjednačavanje plaća

11.05.2020. 17:00 / Izvor: Fena
Američki sud odbio zahtjev nogometašica za izjednačavanje plaća

Sudac je odbacio tvrdnje nogometašica da nisu imale iste uvjete kao nogometaši što se tiče putovanja, treninga i smještaja.

Američki okružni sud u Kaliforniji odbacio je zahtjev ženske nogometne reprezentacije, aktualnih svjetskih prvakinja, za izjednačavanjem plaća s američkim nogometnim reprezentativcima.

Sudac R. Gary Klausner je donio presudu u korist Američkog nogometnog saveza odbacivši tvrdnje nogometašica da su manje plaćene od nogometnih reprezentativaca.

U objašnjenju odluke na 62 stranice sudac je naveo da su nogometašice, ne iznoseći datum kada se to dogodilo, odbile ugovor koji bi im omogućio jednake plaće kakve imaju muški reprezentativci, prenosi Hina.

"Povijest pregovora između strana pokazuje da je ženska reprezentacija odbila prijedlog da bude jednako plaćena kao muška reprezentacija i da je odbila više nagrade zamijenivši to pogodnostima, uključujući veću osnovnu plaću i zajamčeno više igračica po ugovoru", pojašnjava sudac.

"Ženska nogometna reprezentacija je bila plaćena više kumulativno i prosječno po utakmici nego muška nogometna reprezentacija tijekom određenog razdoblja", stoji u objašnjenju presude.

Sudac je također odbacio tvrdnje nogometašica da nisu imale iste uvjete kao nogometaši što se tiče putovanja, treninga i smještaja.

Ova presuda prebacuje slučaj na višu instancu, a suđenje je predviđeno za 16.juna.

Glasnogovornica američke nogometne reprezentacije, koja je na osam svjetskih prvenstava za nogometašice četiri puta osvajala naslov prvakinja, izjavila da je "šokirana i razočarana" odlukom suca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza