Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Apel policije: Fotografije s odmora ne objavljujte na društvenim mrežama

14.07.2021. 10:06 / Izvor: Akta.ba

Ukoliko putujete na godišnji odmor ne spuštajte roletne do kraja, ne ostavljajte prozore i balkonska vrata otvorene, ne postavljajte statuse i fotografije na društvenim mrežama o svom odsustvu i lokacijama... Savjetuju to iz policije.

Policijska uprava Mrkonjić Grad apeluje na građane da, imajući u vidu da je počela sezona godišnjih odmora, preduzmu odgovarajuće mjere kako njihov stan ili kuća u vrijeme godišnjih odmora ne bi bili meta izvršilaca krivičnih djela protiv imovine.

Ključ ne ostavljajte ispod otirača i u saksijama

S obzirom da su ljetni mjeseci već nastupili, vrijeme kada većina građana odlazi iz svojih domova radi korištenja godišnjeg odmora i kada se stvaraju uslovi za vršenje provala u stanove, žele da skrenu pažnju da svako od građana, na određen način može da učestvuje u sprečavanju takvih aktivnosti kriminogenih lica.

"Ukoliko putujete na godišnji odmor obavijestite svoje komšije ili rođake o tome kako bi obratili više pažnje na vašu imovinu. Ne spuštajte roletne do kraja i ne ostavljajte prozore i balkonska vrata otvorene, osigurajte dodatno brave ukoliko ste u mogućnosti, a ključeve stana, garaže i drugih objekata ne ostavljajte ispod otirača, u saksijama, obući i slično. Takođe, savjetujemo da novac i nakit povjerite banci ili bližoj rodbini na čuvanje", saopćeno je iz Pz Mrkonjić Grad.

Kako komšije mogu pomoći policiji

Posebno apeluju na građane da ne postavljaju statuse i fotografije na društvenim mrežama i drugim javnim mjestima o svom odsustvu i lokacijama.

"Ovo su samo neki od savjeta kojih bi se trebali pridržavati jer sprečavanje vršenja krivičnih djela je odgovornost svih i ukoliko znate da su vam komšije odsutne, a u njihovom stanu čujete iznenadnu buku, pozovite policiju na besplatan broj telefona 122, jer ćete time pomoći policijskim službenicima da odmah izađu na lice mjesta i eventualno zateknu izvršioca na djelu", zaključuju iz policije.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

Lopov

Provala

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza