Austrija predstavila projekat: Hitlerova rodna kuća postaje policijska stanica

04.06.2020. 09:54 / Izvor: Agencije
Austrija predstavila projekat: Hitlerova rodna kuća postaje policijska stanica

Arhitekt Robert Wimmer kazao je da će historijski aspekti objekta biti očuvani.

Vlasti Austrije predstavile su projekat kojim će rodna kuća nacističkog diktatora Adolfa Hitlera biti preuređena i korištena kao policijska stanica u gradu Braunauu na Innu,

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer je nedavno u Beču predstavio arhitektonsko rješenje preuređenja kuće u kojoj je Hitler rođen 1889. godine.

Nehammer je kazao da će pretvaranje Hitlerove rodne kuće u policijsku stanicu smislen potez jer policija štiti ljudske slobode i prava.

Čelnik komisije zadužene za preuređenje objekta Herman Feiner kazao je da će projekt koštati pet miliona eura i da će biti završen 2022. godine.

Arhitekt Robert Wimmer kazao je da će historijski aspekti objekta biti očuvani.

Hitlerova rodna kuća u austrijskom gradiću na granici s Njemačkom u proteklim godinama je bila mjesto okupljanja neonacista, zbog čega su austrijske vlasti 2016. godine donijele odluku o eksproprijaciji tog objekta.

Vlasnica kuće Gerlindea Pommer osporila je eksproprijaciju, a Ustavni sud Austrije je presudio u korist austrijske vlade.

Krajem prošle godine na području Evropske unije raspisan je tender za projektne ideje preuređenja Hitlerove rodne kuće kako bi bila adekvatan objekat za potrebe policijske stanice i policijske direkcije distrikta Braunau.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza