Automatizacija i robotizacija ugrožavaju 47 posto američke radne snage

10.08.2015. 14:04 / Izvor: Index.hr
Automatizacija i robotizacija ugrožavaju 47 posto američke radne snage

Vozači kamiona bi mogli biti prva ugrožena skupina zahvaljujući neumoljivom razvoju tehnologija koje omogućuju vožnju bez vozača.

Stručnjaci predviđaju da će u sljedećih 20 godina doći do temeljnih promjena na tržištu rada zbog automatiziranih servisa i robota koji će preuzeti velik broj poslova. 
 
Prema izvještaju Rachel Nuwer za BBC, vozači kamiona bi mogli biti prva ugrožena skupina zahvaljujući neumoljivom razvoju tehnologija koje omogućuju vožnju bez vozača.
 
Pritom se najveći poremećaj očekuje u Sjedinjenim Državama, gdje na poslovima povezanima s kamionskim prijevozom roba radi sedam miliona ljudi.
 
Da je vrijeme radikalnih promjena već ovdje svjedoče dijelom autonomni kamioni Daimlera koji već krstare američkim cestama. Daimlerov "Freightliner Inspiration" je ove godine ušao u historiju kao prvi polu-autonomni kamion s dozvolom za vožnju javnim prometnicima.
 
Iako je Freightliner Inspiration tek dijelom autonoman i vozač preuzima kontrolu nad kamionom u okolnostima koje to zahtijevaju, potpuno automatizirana vozila nisu daleko.
 
Istraživači sa Sveučilišta Oxford u Ujedinjenom Kraljevstvu procjenjuju da će u sljedećih 20 godina automatizacija ozbiljno ugroziti 47 posto američke radne snage.
 
"Algoritmi sve češće mogu izvoditi ne samo rutinski fizički rad već i kognitivne poslove na način koji otežava povlačenje linije između onog što se može automatizirati", rekao je Michael Osbourne, jedan od autora studije, za ABC. 
 
"Mi smo otkrili vrlo jasan i snažan trend između kreativnog sadržaja na poslu i vjerojatnosti da će on biti kompjuteriziran i zamijenjen robotima. Drugim riječima, što ste kreativniji, to ste sigurniji od automatizacije", prenosi Sciencealert.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza