Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Baby Centar Sarajevo: Autosjedalice za sigurnost Vaše djece!

Kako bi svojim najmlađim obezbijedili kvalitetne autosjedalice posjetite Baby Centar Sarajevo. Baby Centar Sarajevo u periodu od 06.12. do 08.12.2013. godine nudi popust od 15% na Cam, Cybex i Britax Romer autosjedalice.

05.12.2013. 09:33 / Izvor: eKapija.ba

Zašto postavljati sjedalicu u suprotan smjer vožnje?

Glava jednogodišnjeg djeteta iznosi 25% njegove tjelesne težine i u slučaju frontalnog sudara, ako je dijete okrenuto u smjeru vožnje, glava mu velikom snagom trza prema naprijed. Opterećenja vrata, izmjerena na lutkama koje se koriste u crash testovima pri brzini sudara od 50 km/h obično iznose i do 300 kg. Medicinski stručnjaci preporučaju opterećenja od maksimalno 130 kg. Kod sjedalica okrenutih suprotno od smjera vožnje, opterećenja vrata obično su manja od 80 kg.

Tri osnovna velika rizika vezana su uz autosjedalice okrenute u smjeru vožnje!

  • Povrede vrata nastale uslijed opterećenja na vrat mogu dovesti do paralize ili biti smrtonosne.
  • Povrede  lobanje i lica uslijed udara fragmenata koji lete kabini.
  • Povrede  unutrašnjih organa koje nastaju prodiranjem pojaseva.

Trideset godina praktičnog iskustva s autosjedalicama okrenutim suprotno od smjera vožnje pokazalo je da se one bez problema mogu koristiti barem do djetetove treće godine. Nakon toga, u nekim slučajevima djeca mogu imati manje prostora za noge, ali to nije presudan faktor.

Kako bi svojim najmlađim obezbijedili kvalitetne autosjedalice posjetite Baby Centar Sarajevo.

Baby Centar Sarajevo u periodu od 06.12. do 08.12.2013. godine nudi popust od 15% na Cam, Cybex i Britax Romer autosjedalice.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza