Baština kroz fotomonografiju "Osmanska arhitektura Sarajeva"

28.03.2019. 10:22 / Izvor: Fena
Baština kroz fotomonografiju 'Osmanska arhitektura Sarajeva'

Predstavljanje knjige pratilo je i otvaranje izložbe fotografija sarajevskih i instanbulskih džamija, koju su napravili autori knjige, Kenan Šukrović i Elvira Bojadžić.

Približiti bisere osmanske kulture, koju čuva glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajlijama, posjetiocima u ovaj grad i turistima bio je cilj autora knjige ''Osmanska arhitektura Sarajeva'' koja je predstavljena večeras.

Predstavljanje knjige pratilo je i otvaranje izložbe fotografija sarajevskih i instanbulskih džamija, koju su napravili autori knjige, Kenan Šukrović i Elvira Bojadžić.

Šukrović je pojasnio da je knjiga ustvari fotomonografija koja obrađuje kompletan period Sarajeva za vrijeme Osmanlijskog carstva.

"S obzirom na formu može biti i neka vrsta turističkog vodiča, a prevedena je na engleski i turski jezik", istakao je Šukrović te naglasio da može služiti i za znanstvene svrhe.

Bojadžić naglašava da ova tematika nije obrađena dovoljno te da nije dokumentovana kroz moderniji pristup.

"Na ovaj način pokušavamo približiti ove divne objekte široj publici. Fantastično je iskustvo bilo praviti ovo izdanje", kazala je Bojadžić.

Izložba, navodi, pokazuje ljepotu sarajevskih i istanbulskih džamija, ali i da kulturna baština glavnog grada BiH ne zaostaje za onom iz velikih gradova kakav je Istanbul.

Promotor Haris Dervišević dvogodišnji projekt smatra veoma važnim jer, stava je, nije posvećeno dovoljno pažnje osmanskoj baštini.

"Predstavljen je sami vrh onoga što se nalazi u osmanskom Sarajevu. Ovo je korak naprijed u razumijevanju osmanske baštine", rekao je Dervišević.

U knjizi su opisane kupolne džamije, džamije bez kupole s četverovodnim krovom, javni objekti poput bezistana, hamama, sahat-kule i mostovi, kao što su Kozija ćuprija ili Rimski most, te stambena arhitektura među kojom su Svrzina kuća i Saburina kuća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza