Pauza

/ INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Bečki komunalci imaju najatraktivniju secondhand prodavnicu u gradu

Secondhand centar bečkih smetljara kao jedinstven projekt "sprečavanja nastanka otpada".

19.08.2016. 13:41 / Izvor: Fena

Odjel za upravljanje otpadom Grada Beča (MA48) pokrenuo je prije tačno godinu dana svoju secondhand trgovinu "48-er Tandler" i za kratko vrijeme postao projekt pun superlativa.

Bečki komunalci otvorili su trgovinu korištene robe gdje su u ponudi isključivo predmeti koje su građani ostavili na odlagalištima otpada ili predmeti iz servisa za pronađene predmete koji nisu pokupljeni u roku od godinu dana. Cilj je smanjenje otpada i njegovo ponovno korištenje. Trgovina je postala pravi hit među ljubiteljima starina i vintage stila. Mnogi korišteni namještaj se, naime, prije prodaje dotjeruje u radionicama MA48.

Sva roba prethodno se pažljivo sortira, provjeri na ispravnost i nudi se za male cijene. Prihodi se daju i u karitativne svrhe za organizacije poput "Kuća integracije", skloništa za nezbrinute životinje "TierQuarTier" ili Caritasov centar za beskućnike "Gruft".

Secondhand centar bečkih smetljara kao jedinstven projekt "sprečavanja nastanka otpada" posjetile su mnoge domaće i međunarodne delegacije, škole, novinari i poznate osobe.

Ova trgovina korištene robe već se okitila i nagradama "Phönix" vodećeg austrijskog preduzeća za reciklažu "Altstoff Recycling Austria AG" (ARA) i 3. mjestom kao "Savjetnik za otpad godine", saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza