Begić i Platini otvorili Trening centar u Zenici

02.09.2013. 13:53 / Izvor: Agencija Anadolija
Begić i Platini otvorili Trening centar u Zenici
OTVORI GALERIJU

Danas je u Zenici otvoren trening centar u kom će svoje pripreme odrađivati fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine. Vrijednost kompletnog projekta je oko 10 miliona maraka, a sredstva za izgradnju su izdvojile UEFA i FIFA.

Otkrivanjem spomenika fudbalu danas je u Zenici zvanično otvoren Trening centar Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, jedan od modernijih centara ove vrste u ovom dijelu Evrope, prenosi agencija Anadolija.

Trening centar su otvorili Michel Platini, predsjednik Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), i Elmedin Begić, predsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH.

“BiH je zemlja otvorenog srca, a naša srca jače no ikada fudbalski kucaju”, kazao je Begić i dodao kako se BiH raduje “otvaranju ovog centra kao rođenju novog djeteta”.

“Preskromno bi bilo reći samo hvala FIFA-i i UEFA-i za sve što su učinili, ne samo na otvaranju Trening centra, nego za sve što su učinili za naš fudbal”, istakao je Begić, naglasivši da je Zenica “zjenica oka i bastion svih naših želja za odlaskom na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazil”.

On je ovom prilikom zahvalio Općini Zenica i njenom načelniku Huseinu Smajloviću, koji je pomogao u izgradnji centra. Begić je rekao da su reprezentacije BiH otvaranjem Trening centra dobile bazu za pripreme koja čini novi list u istoriji bh. fudbala.

“Sjajno je to što sad imamo Trening centar, ali BiH još nema adekvatan nacionalni fudbalski stadion, što govori o nebrizi vlasti za fudbal u BiH, što se oslikava i danas”, rekao je Begić.

“Dragi prijatelji iz BiH, odavno nisam igrao pred ovoliko ljudi. Čestitam na prelijepom Trening centru. Dobro znam, iz vremena kada sam igrao protiv bivše Jugoslavije, koliko je iz ove zemlje bilo dobrih fudbalera. Ovaj Trening centar će pomoći i novim naraštajima da napreduju. Iskreno mi je drago zbog svih fudbalskih reformi u BiH”, rekao je Platini.

Čelnik UEFA-e posebno se zahvalio NSBiH, njegovom predsjedniku, zatim Ivici Osimu i Komitetu za normalizaciju fudbala, koji je bio prelazno rješenje nakon suspenzije NSBIH do izbora novih funkcionera. Poželio je također sve najljepše Safetu Sušiću i reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

“Moram biti neutralan, ali izuzetno je sve što ste napravili u posljednje vrijeme. Ovo je velika regija sa velikim šansama”, kazao je Platini poželivši sreću reprezentaciji BiH na utakmicama sa Slovačkom.

Mada to nije bilo planirano protokolom, Platini je načelniku opštine Zenica i predsjedniku NSBiH uručio poklone UEFA-e, rekavši da nije zaboravio vrijeme kad je bilo teško u BiH i kad je projekat izgradnje Trening centra zastao i koliko je Smajlović učinio da projekat ugleda svjetlo dana.

Moderni tereni i prateći sadržaji

Moderni trening centar uz ostalo posjeduje dva fudbalska terena dimenzija 105 sa 68 metara. Jedan teren je sa prirodnom, a drugi sa umjetnom travom. Ispod modernih tribina je šest svlačionica, fitness sala, kuhinja, prostorija za konferencije i ostalo, kao i 24 moderno uređene dvokrevetne sobe za smještaj fudbalskih reprezentacija BiH, od najmlađe do seniorske.

U revijalnom dijelu programa učestvovali su dječaci i djevojčice iz cijele BiH, kao i Zlatko Mešić, prvak BiH u free stile fudbalu.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj gostiju iz BiH, regije i Evrope, među kojima Davor Šuker, proslavljeni hrvatski fudbaler i predsjednik Nogometnog saveza Hrvatske, Zoran Laković, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije, zatim Ivica Osim, Faruk Hadžibegić, Theodor Theodoridis, zamjenik generalnog sekretara UEFA, čelnici Olimpijskog komiteta BiH i drugi.

Hronologija izgradnje

31. oktobra 2007. potpisan je ugovor između NSBiH i Općine Zenica. Radovi su počeli 19. marta 2011.

Trening centar je izgrađen uz finansijsku pomoć od 3,9 miliona eura UEFA-e i 600 hiljada dolara FIFA-e.

(foto: Agencija Anadolija)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza