Besplatno online izdanje Jazz Festa Sarajevo 2020.

06.11.2020. 10:36 / Izvor: Akta.ba
Besplatno online izdanje Jazz Festa Sarajevo 2020.

Ovogodišnji 24. Jazz Fest Sarajevo će 19. novembra biti otvoren klavirskim solo koncertom Adisa Sirbubala u sarajevskoj Vijećnici.

Besplatno online izdanje međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo 2020. biće održano od 19. do 21. novembra ove godine.

Festival će predstaviti premijerne koncerte međunarodnih i bosanskohercegovačkih umjetnika koji su posebno za festival režirani na različitim lokacijama na tri kontinenta: u Sarajevu, Amsterdamu, New Yorku, Berlinu i Jerusalemu. Tridesetominutni koncerti snimani u 4K tehnologiji biće moguće besplatno pratiti na YouTube kanalu i Facebook stranici Jazz Festa.

Poseban festivalski program je Sevdah na distanci, koji muzičarima iz Bosne i Hercegovine omogućava angažman u vrijeme pandemije i priliku za nove projekte, novu muziku. Program Sevdah na distanci će predstaviti tri koncerta.

Ovogodišnji 24. Jazz Fest Sarajevo će 19. novembra biti otvoren klavirskim solo koncertom Adisa Sirbubala u sarajevskoj Vijećnici, nakon čega će uslijediti premijera koncerta iranskog virtuoza i dobitnika nagrade Grammy Kayhana Kalhora, snimljen u koncertnoj dvorani Bimhuis u Amsterdamu.

Dvadesetog novembra bit će predstavljen duet vokalistice Tijane Vignjević i čelistice Belme Alić iz sarajevskog Muzeja ratnog djetinjstva, a potom i dva premijerna koncerta iz New Yorka u studiju EastSide Sound nastupaće dvoje vrhunskih gitarista srednje generacije Mary Halvorson i Miles Okazaki, a u Muzeju savremenu umjetnosti, čuvenoj MoMA-i PS1, koncert će održati Amir ElSaffar, trubač, multiinstrumentalista i vokalista.

Trećeg dana festivala, 21. novembra, program počinje u berlinskom muzeju Pergamon, ispred Babilonskih vrata gdje nastupaju trombonista Nils Wogram i bubnjar Dejan Terzić, potom festival putuje u Jerusalem, u Davidovu kulu i Muzej povijesti Jerusalema gdje će svirati Mark Eliyahu, a festival zatvara duet Zanin Berbić & Adis Sirbubalo koncertom u sarajevskom Muzeju ratnog djetinjstva.

Ovogodišnje online izdanje omogućava publici širom svijeta da besplatno prati uzbudljiv i raznovrstan program festivala sa spektakularnih lokacija a bosanskohercegovačim muzičarima osim angažmana dao je priliku da pripreme i realiziraju nove projekte za bolja vremena kada će na koncertima biti u prilici uživo predstaviti svoju muziku nastalu na inicijativu i u produkciji Jazz Festa. Koncerti će ostati i trajan dokument ne samo ovog izdanja festivala već i vremena u kojem živimo.

Više informacija bit će objavljeno na web stranici festivala www.jazzfest.ba u narednim danima, najavili su organizatori.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza