Bh. dizajneri u Zagrebu: Dio kreativnih potencijala

17.09.2013. 09:34 / Izvor: Oslobođenje
Bh. dizajneri u Zagrebu: Dio kreativnih potencijala

ULUPUBiH izlaže radove bh. modnih i produkt dizajnera u Zagrebu. Izložba "100% ART" biće otvorena u utorak, 17. septembra, u zagrebačkoj Galeriji Karas.

ULUPUBiH izlaže radove bh. modnih i produkt dizajnera u Zagrebu. Izložba "100% ART" biće otvorena u utorak, 17. septembra, u zagrebačkoj Galeriji Karas.

Izložba predstavlja recentne radove bosanskohercegovačkih autora, prije svega modnih dizajnera, primijenjenih umjetnika, produkt dizajnera i onih koji u svom radu koriste tekstil, kožu i srodne materijale.

U širokom spektru obrade ovih materijala, umjetnici i dizajneri inovativno spajaju savremeni dizajn i tradicionalne tehnike, ne obazirujući se na problematičan status ove djelatnosti. Aktivno i uspješno učestvuju u domaćoj i svjetskoj modnoj sceni nudeći svoja rješenja, konfekcijskog ali i unikatnog oblikovanja. Lišeni interesovanja i potpore društveno-ekonomskih struktura za ovaj segment kreativnog djelovanja, ovi hrabri kreativci, krećući se između primijenjene i lijepe umjetnosti, već za sobom imaju mnoge nagrade, priznanja i predstavljanja ne samo u regionu nego i modnim metropolama kao što su Viena, Paris, New York, Miami...

Udruženje likovnih umjetnosti primjenjene umjetnosti BiH ovom izložbom prezentira dio domaćih kreativnih potencijala, ukazujući na napore pojedinaca, njihove vlastite inicijative i lične angažmane koji zaslužuju temeljitije upoznavanje i pažnju šireg auditorijuma.

Izložba je prošle godine, u nešto širem obimu, bila postavljena premijerno u Gradskoj galeriji Collegium Artistikum u Sarajevu. Na izložbi "100% ART" u Zagrebu učestvuju: Adisa Vatreš, Amila Smajović, Amra Zulfikarpašić, Ata Omerbašić, Azra Štilić, Edina Hadžić, Ljiljana Majkić, Ljiljana Šaković-Mujan, Marijana Kramarić, Milan Senić, Naida Begović, Nataša Erić, Nataša Perković, Neira Sinanbašić, Nevena Nikolić, Plema Arnautalić i Sulejman Šaćirbegović Sule.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza