Bh. fudbaleri punom parom se pripremaju za baraž: Pjanić spreman za Portugal

10.11.2011. 09:03 / Izvor: Nezavisne novine
Bh. fudbaleri punom parom se pripremaju za baraž: Pjanić spreman za Portugal

Pobjedom 2:1 u utorak uvečer u prijateljskoj utakmici sa Željezničarom, koji je slavio 90. rođendan, fudbalski reprezentativci BiH najavili su dvoboj s Portugalom u baražu za "EURO 2012" u Ukrajini i Poljskoj.

Iako je u 26. minutu utakmicu zbog lakše povrede napustio Miralem Pjanić, to selektora Safeta Sušića nije zabrinulo, jer će on, ipak, biti spreman za petak.

"Pjanić je iz Rima došao s lakšom povredom, ali je insistirao da igra utakmicu sa Željezničarom. No, čim je osjetio bolove u loži napustio je teren, da se situacija ne bi pogoršala. On vjerovatno neće trenirati do utakmice, ali će biti spreman za Portugal", kaže Sušić.

Selektor je nakon susreta rekao da mu je ogled sa Željezničarom otežao posao oko izbora jedanaestorice za prvi susret baraža.

"Pred utakmicu sa `Željom` sam skoro bio odredio sastav za Portugal, ali nakon prespavane noći dobio sam neke nove ideje. Još ne znam kojih će 11 igrača početi od prve minute. Nedostaju nam tri igrača u odbrani i teško se odlučiti ko da ih zamijeni. Imam dilemu da li da dam priliku mlađima, koji mogu dosta trčati, ili da krenem s najiskusnijim sastavom, u kojem bi bili igrači koji već dugo igraju u najjačim evropskim ligama. Čini mi se da sastav neću znati do pred sami susret s Portugalom", rekao je selektor.

Odličnu utakmicu s aktuelnim pobjednikom Kupa BiH odigrao je Vedad Ibišević, koji je bio strijelac oba pogotka za BiH. Gol za Željezničar postigao je Misrad Bešlija, bivši bh. reprezentativac.

"Portugal je jako kvalitetna ekipa, a mi smo oslabljeni, ali od toga ne treba praviti problem. I mi smo kvalitetna ekipa i možemo stvoriti dosta problema Portugalcima. Smatram da rezultat utakmice u Zenici ne mora biti odlučujući, jer odlično igramo u gostima", kazao je Ibišević.

S Ibiševićem u tandemu igrao je Edin Džeko, napadač Manchester Cityja, koji je svoju karijeru počeo na "Grbavici".

"Drago mi je što smo imali priliku uveličati `Željin` rođendan. Bio je zaista lijep osjećaj ponovo igrati na `Grbavici`. Nisam postigao gol zato što sam se čuvao za Portugalce", u šali je rekao Džeko i nastavio:

"Očekujem pobjedu u petak i ni o kakvom drugom ishodu ne razmišljam. Drago mi je što prvu utakmicu s Portugalom igramo na domaćem terenu u Zenici. Idealno bi bilo kada bismo na `Bilinom polju` pobijedili, jer bi to bio sjajan rezultat pred revanš u Lisabonu. Nažalost nedostaje nam nekoliko standardnih igrača iz odbrane, ali mislim da imamo kvalitetne zamjene za njih i da zajednički možemo do trijumfa", zaključio je jedan od najboljih evropskih napadača.

Jučerašnji trening reprezentacije u Hrasnici, osim Pjanića, propustio je i golman Kenan Hasagić, koji je takođe lakše povrijeđen. Portugalci je u našu zemlju trebalo da doputuju jučer u kasnim večernjim satima.

Oproštaj i priznanja

Na prijateljskoj utakmici s reprezentacijom BiH i zvanično od dresa Željezničara oprostili su se bivši prvotimci "plavih" Bulend Biščević, Almir Gredić i Edis Mulalić. Iz FK Željezničar iskoristili su priliku i dodijelili priznanje svom bivšem golmanu Ibrahimu Šehiću. On je proglašen za najboljeg igrača "Želje" u prošloj sezoni. Pred početak utakmice Ivica Osim, predsjednik Komiteta za normalizaciju N/FS BiH, dodijelio je Sabahudinu Žuji, predsjedniku Željezničara, plaketu povodom 90. rođendana kluba.

Portugalci se opet žale

Iz Fudbalskog saveza Portugala, ni nakon odluke UEFA da utakmica, uprkos njihovoj žalbi, bude igrana u Zenici, ne prestaju s pritiskom. Iz portugalskog saveza tvrde kako je teren na stadionu "Bilino polje" u još gorem stanju nego što je bio kada je njihova delegacija bila u posjeti Zenici.

"Žao nam je što UEFA nije učinila sve što je trebalo kako bi meč bio odigran u najboljim mogućim uslovima", izjavio je Carlos Gudino, predjednik FS Portugala.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza