Bh. maturanti plešu za Guinnessa

18.05.2011. 15:55 / Izvor: eKapija.ba
Bh. maturanti plešu za Guinnessa

Najveći maturantski ples na svijetu pod nazivom "Maturantska parada" u Bosni i Hercegovini održava se peti put za redom. Preko 30.000 plesačica i plesača na više od 90 lokacija, i u 12 evropskih država u petak 20. maja tačno u podne zaplesat će uz Straussovu kompoziciju "Fledermauss-Quadrille". U BiH Maturantsku paradu je prije pet godina pokrenuo plesni klub Romantik, i to u Sarajevu i Mostaru, a ove godine učestvuje devet gradova i oko 4.500 maturanata.

Specifičnost Maturantske parade 2011. nije samo u tome što će okupiti veliki broj maturanta nego i dva bh.brenda pod jednim kišobranom. Grupacije ASA i Prevent su podržale ovaj projekat obezbjedivši učesnicima manifestacije u Sarajevu majice i kišobrane uz koje će izvesti svoju koreografiju. Zaposlenici Prevent Safety-a iz Goražda sašili su 1.500 plavih i žutih majica za maturante srednjih škola. Oni će u glavnoj pješačkoj zoni Sarajeva vođeni bubnjevima i pištaljka otvoriti i 600 kišobrana koje je obezbjedila ASA grupacija.

"Uzbuđeni smo što smo dio ovog projekta. ASA grupacija i Prevent grupacija poseban akcenat stavljaju na podršku projektima koji okupljaju mlade i ohrabruju ih da nastave obrazovanje. Naš cilj je investiranje u ovu društvenu populaciju, jer zajedno s njima možemo uticati na kreiranje bolje budućnosti", ističe Vedran Peršić, rukovodilac korporativnih komunikacija poslovnog sistema koji okuplja firme ASA i Prevent grupacija, te dodaje da Grupacije od svog osnivanja ulažu u podršku humanitarnim projektima, sportskim i kulturnim aktivnostima.

Ovaj jedinstveni događaj omogućava mladima da uz ples obilježe završetak srednjoškolskog obrazovanja, te da se aktivno uključe u pozitivne tokove društva.

Cilj ove manifestacije je udruživanje mladih ljudi radi obaranja Guinnessovog rekorda u sinhroniziranom plesu. Svake godine maturanti plesom quardille pomjeraju granice Guinnessovog rekorda u pomenutoj plesnoj kategoriji.

Za performans na festivalu učesnici prolaze kroz dvomjesečne pripreme. Festival je osam puta rušio sopstveni rekord i iz godine u godinu je sve veći, što po broju gradova tako i po broju maturanata koji učestvuju u njemu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza