Bh. razglednica: Posjetite grad soli

03.09.2013. 13:49 / Izvor: Novo vrijeme
Bh. razglednica: Posjetite grad soli

Tuzlanski stari grad živući je muzej i vrijedan da se njime barem prošeta. Tu ćete naći građevine različitih religija, što svjedoči o tome da je Tuzla grad koji godinama gaji duh multikulturalnosti i tolerancije

Od davnina je Tuzla sinonim za nalazište soli. Naseljen je još od doba neolita, a grad je dobio ime od turske riječi “tuz” što znači so. Najraniji tragovi eksploatacije soli datiraju iz 1548. godine, a sam proces proizvodnje odvija se stoljećima.

Tuzla je danas centralni grad sjeveroistočne Bosne, i, u skladu s geostrateškom pozicijom, ekonomsko i industrijsko sjedište te regije. Broj stanovnika u Tuzli je blizu 100 hiljada, od kojih su mnogi zaposleni u lokalnim industrijskim kompanijama, a uz Univerzitet, Tuzla ima i aktivan omladinski život. Živost je primjetna posebno u i oko starog grada, gdje se nalaze prelijepe džamije, pravoslavna crkva koja je ostala netaknuta tokom proteklog rata, franjevački samostan, što je sve skupa dokaz dugogodišnje tolerancije i multikulturalnosti ovog grada.

Odmor na Panonskom jezeru

Panonsko jezero, poznatije kao Panonika, nalazi se u centralnom dijelu grada i tokom ljeta pruža spas od vrućina i stjecište je kupača. Dokaz koliko je ovo mjesto posjećeno i popularno je i podatak da je tokom dva mjeseca nakon otvaranja Panoniku posjetilo blizu 100 hiljada ljudi. Cijena ulaznice je 2,50 KM. Tuzla je bogata prirodnim ljepotama, pa tako možete otići u šetnju ili planinarenje na obližnji Konjuh kod Banovića.

Za ljubitelje umjetnina

Od ostalih zanimljivosti radi kojih vrijedi doći u Tuzlu, preporučujemo da posjetite spomenuti franjevački samostan koji je smješten na rubu starog grada u blizini rijeke Jale. U sklopu samostana su biblioteka i galerija. Svakako da je korisno posjetiti i obližnje džamije, kao i crkve, kako bi se mogao osjetiti duh suživota u Tuzli. Preporuka je da posjetite i Međunarodnu galeriju portreta koja je otvorena tokom cijele sedmice, osim nedjelje, a ulaz je 1 KM. Tu ćete pronaći kolekcije portreta iz 19. i 20. stoljeća, kao i radove u akvarelu, temperi i ulju na platnu najpoznatijeg tuzlanskog umjetnika Ismeta Mujezinovića.

Tuzla ima dugu pozorišnu tradiciju pa biste u tom gradu trebali posjetiti i narodno pozorište. Prvo tuzlansko pozorište izgrađeno je 1898. godine, a današnja zgrada pozorišta, smještena između Korza i rijeke, stara je šest decenija. Posjetiocima pruža bogat pozorišni sadržaj, od domaćih predstava do izvedbi Shakespeareovih djela.

Tuzlanska kapija

Svakako ne smijete zaobići tuzlansku Kapiju koja se nalazi u centru šetališta Korzo, koje je ujedno arterija starog grada. Kapija je poznata po strašnom masakru u kojem je usljed pada granata pred kraj rata, kada su svi mislili da je on završio, poginulo više od 70 mladih osoba. Danas je tu spomenik stradalima.

Tuzlanski stari grad živući je muzej i vrijedan da se njime barem prošeta. Kao što je već rečeno, glavna ulica naziva se Korzo i u njoj možete pronaći bogat izbor ugostiteljskih objekata. Nažalost, tu je i nesretan slučaj koji je povod da posjetite stari grad Tuzla. Naime, to područje bukvalno klizi usljed podzemne erozije, što je opet posljedica dugogodišnje eksploatacije soli. Lokalne vlasti renoviraju mjesta zahvaćena klizištem, ali je dosta poznatih lokacija praktički nestalo. Najnoviji primjer obnove je uređenje i rekonstrukcija Trga slobode.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza