Bh. umjetnici i kompozitori u Carnegie Hall-u u New Yorku

24.01.2013. 15:31 / Izvor: eKapija.ba
Bh. umjetnici i kompozitori u Carnegie Hall-u u New Yorku
OTVORI GALERIJU

Američko-bosanska fondacija u saradnji sa Stalnom misijom BiH pri Ujedinjenim nacijama, organizuje koncert mladih umjetnika i kompozitora iz BiH, koji će se održati 31. januara 2013. godine. u maloj dvorani čuvenog Carnegie Hall-a.

Američko-bosanska fondacija u saradnji sa Stalnom misijom BiH pri Ujedinjenim nacijama, organizuje koncert mladih umjetnika i kompozitora iz BiH, koji će se održati 31. januara 2013. godine. u maloj dvorani čuvenog Carnegie Hall-a.

Njujorškoj publici će se predstaviti pijanisti Dragan Opančić, Naomi Druškić, klarinetist Vedran Tuce, Ivan Šarić, bas bariton, te američki umjetnici gitaristkinja Tali Roth i pijanistica Simone Baron.

Osim klasičnog repertoara, na koncertu će biti izvedena djela bh. kompozitora, Ališera Sijarića, Igora Karače, Dine Rešidbegovića i Đorđa Jovančića.

Koncert će otvoriti Nj. E. Mirsada Čolaković, stalna predstavnica BiH pri Ujedinjenim nacijama i Jan Eliasson, zamjenik generalnog sekretara UN-a.

Koncertu će prisustovati veliki broj ambasadora akreditovanih u Ujedinjenim nacijama kao i zvaničnika UN-a. Prisustvo koncertu su također najavili i promotori moderne muzike u SAD-u.

Ovo je drugi koncert koji Američko-bosanska fondacija organizuje u Carnegie Hall-u. Prvi koncert, održan 2008. godine, otvorio je tadašnji i sadašnji član Predsjedništva BiH NJ.E. Željko Komšić.

Također, članovi Upravnog odbora Američko-bosanske fondacije Dijana Duvnjak i Goran Nedić učestvovat će na panelima posvećenim BiH koji će biti održani 5. i 6. februara u Centru za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu. 

Goran Nedić će, uz direktora Odjela za jugoistočnu Evropu u State Departmentu Jonathana Moorea, stručnog saradnika na SAIS-u Dominika Tolksdorfa, generalnog direktora Energoinvesta Enesa Čengića, te direktora MIMS grupacije Muje Selimovića predstaviti prezentaciju s konkretnim prijedlozima kako unaprijediti fiskalnu politiku u BiH i ubrzati ekonomski razvoj naše zemlje. 

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir će uvodnim govorom otvoriti ovaj panel. 

Dijana Duvnjak će na drugom panelu predstaviti prezentaciju pregleda statusa žena u bh. društvu. Uz Duvnjak, na panelu će učestvovati Renata Stuebner iz Instituta za mir Sjedinjenih Američkih Država, i Elizabeth Sulivan iz Odjela za globalna pitanja žena pri State Departmentu.

Panel će otvoriti ambasadorica BiH u Sjedinjenim Američkim Državama Jadranka Negodić.

Osim ovih panela, članovi Američko-bosanske fondacije, predvođeni direktorom fondacije Makom Kamenicom, održat će niz sastanaka s predstavnicima State Departmenta, Kongresa i nevladinih organizacija u Washingtonu. 

Američko-bosanska fondacija je strateški partner Centra za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu, saopćeno je iz Američko-bosanske fondacije.

Sponzori koncerta su: Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, BH Telecom, Fabrika duhana Sarajevo, Energoinvest, te MIMS grupacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza