Biciklom protiv stresa i nagomilanih kilograma

24.04.2014. 13:28 / Izvor: eKapija.ba
Biciklom protiv stresa i nagomilanih kilograma
OTVORI GALERIJU

S lijepim vremenom se otvaraju prilike vježbanja na otvorenom, a bicikl je idealan način spajanja tjelovježbe i boravka u prirodi na svježem zraku

Sjedilački način života i nedostatak tjelesne aktivnosti u savremenim uslovima života ne prestaju biti jedan od glavnih razloga razvoja različitih tegoba i bolesti te gojaznosti, no u borbi protiv njih značajnu ulogu mogu imati i naizgled uobičajene radnje poput dolaska biciklom na posao, parkiranja automobila nešto dalje od odredišta ili šetnje sa psom. Upravo zato što bicikl ne opterećuje previše, a istodobno pruža niz dobrobiti za zdravlje, sve više postaje omiljena rekreacija, prevozno sredstvo i, kako redovno biciklisti kažu, način života. S lijepim vremenom se otvaraju prilike vježbanja na otvorenom, a bicikl je idealan način spajanja tjelovježbe i boravka u prirodi na svježem zraku.

Postoji više razloga zašto je dobro zamijeniti automobil biciklom:

Vožnja biciklom sagorjeva kalorije.

Za sve one koji kažu da nemaju vremena za vježbanje i teretanu vožnju automobilom mogu zamijeniti biciklom i pri tom uštedjeti i na gorivu, problemima sa parkiranjem mogu reći zbogom a usput će imati vremena za vježbu.

Sama vožnja biciklom oblikuje tijelo i osim što djeluje na mišiće nogu potiče i rad gornjeg dijela tijela.

Sa dolaskom proljeća večina ljudi osjeća umor i bezvoljnost. Biciklizam vam može pomoći da vratite energiju i smanjite umor  jer potiče vaš mozak da izlučuje neurotransmiter dopamin koji je povezan s energijom.

Vožnja biciklom za razliku od trčanja ne predstavlja stres na zglobove nogu, koljena i kičmu.

Srčane bolesti jedan su od najčešćih uzroka smrtnosti žena u svijetu. Vožnja bicklom snižava pritisak, smanjuje holesterol i samim tim rizik od srčanih oboljenja se smanjuje.

Unis – Udružena metalna industrija predstavlja katalog bicikala za 2014. U svojoj ponudi poseban akcenat stavlja na ženski bicikl Aurora kao novi proizvod. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza