Pauza

BiH na 60. sajmu knjiga u Frankfurtu predstavlja se specijalnim projektom "Goethe u Bosanskoj kući"

14.10.2008. 10:31 / Izvor: Oslobođenje

Zemlja gost ovogodišnjeg, 60. po redu, sajma knjiga u Frankfurtu je Turska, a naša zemlja, Bosna i Hercegovina, odnosno njeni izdavači i knjižari, već tradicionalno na 60 metara četvornih predstavit će se izložbom, specijalnim projektom „Goethe u Bosanskoj kući“, te izložbom najnovijih izdanja objavljenih od oktobra prošle godine do oktobra ove godine.

Općenito, sve što će se dešavati vezano za izdavaštvo i knjižarstvo u BiH bit će predstavljeno u Bosanskoj kući, koja je rad dizajnera Zijada Pekmeza iz Sarajeva. Naši izdavači sudjelovat će na sajmu od 15. do 19. oktobra.

Kad se spominje specijalni projekt „Goethe u Bosanskoj kući“, dizajn za ovu izložbu je uradio Bojan Mustur. Pod tim se podrazumijeva tema nastupa na jubilarnom Sajmu knjiga u Frankfurtu, gdje će komesar izložbe i domaćin Goethu, bh. piscima i posjetiocima Bosanske kuće biti pjesnik Mirsad Bećirbašić.

Nastup bh. izdavača na najvećem svjetskom sajmu knjiga pratit će i posebni programi, odnosno književne večeri koje će biti održane 17. i 18. oktobra.

U fokusu će biti promocija izabranih djela akademika Tvrtka Kulenovića, te regionalnog projekta „Izabrana djela Danila Kiša“.

Bit će održani i susreti s Bosancima i Hercegovcima koji žive u drugim zemljama, kao i s predstavnicima udruženja i izdavača iz cijelog svijeta, a u Bosanskoj kući bit će izloženi radovi Mirsada Konstantinovića.

Na frankfurtskom sajmu sudjeluje 60 izdavača i knjižara iz Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Mostara, kao i predstavnici Fondacije za izdavaštvo, knjižničari, pisci, izdavači... Oni će predstaviti djela iz književnosti, zatim specijalna izdanja, izdanja iz nauke, medicine i turističke informacije o BiH.

Na 60. rođendan ovog, najvećeg sajma knjiga na svijetu, čast da ga otvori pripala je nobelovcu Orhanu Pamuku, koji će to učiniti uz predsjednika Turske Abdulaha Gila i njemačkog ministra vanjskih poslova Franka Valtera Štajnmajera.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza