Biometrija ide dalje: U budućnosti ćemo tokeni biti - mi

04.06.2013. 10:51 / Izvor: tportal.hr
Biometrija ide dalje: U budućnosti ćemo tokeni biti - mi

Lozinke za pristup korisničkim računima i uređajima su nužne, ali i gnjavaža. Nije ih uvijek lako zapamtiti, hakeri ih svejedno provale čak i kad su zamršene. No što kad bismo kao lozinku koristili dio ili cijelo tijelo?

Prijedlozi kako se riješiti lozinki brojni su i mahom vezani uz korištenje tijela - otisci prstiju, skeniranje oka, prepoznavanje lica... Bivša šefica DARPA-e Regina Dugan, koja sad predvodi odjel za napredna istraživanja u Motoroli, nudi digitalne tetovaže i jednodnevne tablete.

Tvrtka MC10 ima sustav s antenom i nekoliko senzora kojeg Motorola namjerava razviti u tetovažu koja može poslužiti za potvrđivanje identiteta online. Ne razlikuje se bitno od elektroničkih ključeva/kartica pomoću kojih ulazite na posao i kreditnih kartica za beskontaktno plaćanje.

Ne mora biti trajna, ako vas to brine, a puno ćete je teže izgubiti, piše Time.

Kad se već ide tako daleko, zašto ne pretvoriti cijelo tijelo u uređaj za potvrđivanje identiteta? Recimo, tako što popijete vitaminsku tabletu? Kako?

Pa, svaka bi sadržavala minijaturni čip s prekidačem. Nakon što je progutate, kiseline u vašem želucu poslužile bi kao elektrolit i napojile ga energijom. Prekidač bi se aktivirao, a vaše tijelo počelo odašiljati 18-bitni signal nalik elektrokardiografskom, koji bi pametni telefoni i niz drugih uređaja mogli prepoznavati. A vi biste postali token.

Ova pomalo magična tableta neće biti dostupna uskoro, iako je već dobila odobrenje američke Savezne uprave za lijekove i hranu, što znači da je bila testirana na ljudima.

Kako je Motorola sad dio Googlea, nije teško zamisliti budućnost u kojoj ćemo gutati vitamine ujutro kako bi, recimo, mogli pogledati poštu na Gmailu ili kupili aplikaciju na Playu bez pamćenja i tipkanja lozinke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza