Pauza / TURIZAM I GASTRO

Blagaj – mjesto prirodnih ljepota i kulturnoistorijskog naslijeđa

18.07.2020. 10:04 / Izvor: BHRT

Republika Hrvatska nedavno je postrožila mjere ulaska za državljane iz trećih zemalja. Značajan dio bh. stanovništva tako je ostao uskraćen za planirana ljetovanja van granica naše zemlje. Restrikcije su učinile brojne bh. destinacije poželjnim, a jedna takva svakako je Blagaj pored Mostara.

Bosanskohercegovačka turistička ponuda dosad je uglavnom bila alternativna za većinu bh. turista. Dešavanja uzrokovana pandemijom koronavirusa učinila su da ona umjesto alternativna postane jedina ili neminovna. Gradić Blagaj jedna je od najatraktivnijih bh. destinacija.

U sadržajnoj ponudi Blagaja osim prirodnih ljepota dominira kulturnohistorijsko naslijeđe. Osim nadaleko poznate derviške tekije, Blagaj ima još deset spomenika materijalne kulture vrijednih divljenja.

“To je jedna prelijepa oaza prirode. Jedan spoj naslijeđa sa rijekom Bunom i okolnim brdima, te predivnim kraškim poljima. Od ranog proljeća možemo primati turiste u taj naš predio”, kaže Ramiz Bašić iz Turističke zajednice HNK.

Turističku ponudu čine i savremeni hoteli i moteli. Na popularnosti su posljednjih godina dobile vikendice i auto-kampovi koje vlasnici tokom proljetnih i ljetnih mjeseci uglavnom iznajmljuju stranim turistima. Za vikendice i kampove posljednjih dana ogromno interesovanje pokazuju turisti iz bosanskohercegovačkih gradova.

“Imali smo goste iz Zenice, Sarajeva, Srebrenika, Tuzle i svakim danom je interesovanje veće i veće… Posebno otkako građani BiH ne mogu putovati u Hrvatsku. Onda se odlučuju da dolaze, posebno sad u vrijeme odmora i vrijeme kupanja”, ističe vlasnik Autokampa Ibro Zalihić.

Gost sa kojim smo razgovarali priznaje da bi njihov izbor bio odlazak van granica Bosne i Hercegovine u slučaju da na snazi nisu mjere koje su posljedica pandemije.

“Ovdje sam treći dan da probam. Sviđa mi se sve. Bio sam dobrim mjestima, ali kvalitet bazena i smještaj ovdje su me oduševili”, kaže Faris Nezirević.

U zimskom periodu u Blagaju prednjači lovni turizam. Proljetni mjeseci rezervisani su za vjerske manifestacije, dok ljetnu ponudu obogaćuju biciklističke staze, ribolov, rafting, te u posljednje vrijeme splavarenje kao posebna atrakcija.

“U početku smo bili skeptični zbog koronavirusa, međutim situacija se okrenula u pozitivnom smjeru za nas”, kaže Kenan Bijelić, vlasnik splava.

Naši domaćini kažu da prirodne ljepote nismo naslijedili od svojih predaka, već da smo ih posudili od svojih nasljednika. Ljepote blagajskog kraja svakako vrijedi doživjeti.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza