Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Blagdanski džemper: Alarm se aktivira čim vam se neko približi na dva metra

30.12.2020. 14:38 / Izvor: Akta.ba

Jedan od izraza koji je obilježio 2020. svakako je socijalna distanca. Teško da je prošao dan od kraja marta da nas neko nije podsjetio na održavanje razmaka, pranje ruku i nošenje maski (obaveza nošenja maski ipak je uvedena naknadno).

Rješenje koje su gotovo sve kompanije koje su imale tu mogućnost primijenile za održavanje distance jest rad od kuće, a čak su se pojavila i neka rješenja i sistemi bazirani na senzorima u uredima koji obavještavaju i upozoravaju zaposlenike kada im se neko približi na udaljenost manju od dva metra.

Kako je vrijeme blagdana i usprkos brojnim upozorenjima jasno je kako se porodice ipak okupljaju, američka kompanija SimpleSafe, poznata po rješenjima za sigurnost kuća, osmislila je blagdanski džemper za socijalno distanciranje.

Prototip koji su prikazali u videu opremljen je LED svjetlima i malim zvučnicima te termalnim kamerama.

Kada se neko osobi koja nosi džemper približi na udaljenost manju od dva metra, upale se lampice i oglasi alarm.

Termalne kamere smještene na džemperu prate temperaturu u okolini, a kada algoritam prepozna toplinu ljudskog tijela na manje od dva metra, aktiviraju se svjetlosni i zvučni signali.

U skladu s poznatim američkim običajima, u uputama se pažljivo navedene pravne napomene u kojima stoji da džemper, jednom kada je opremljenom svom tehnologijom, ne garantira zaštitu od virusa te “nije ozbiljan uređaj za prevenciju od bolest COVID-19”.

Nadamo se kako će ovakve stvari poput džempera za socijalnu distancu ubrzo postati samo dio ružne prošlosti, piše zimo.dnevnik.hr.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza