Bogat program u okviru "Sedmice mađarske kulture u BiH"

21.01.2019. 19:00 / Izvor: Akta.ba
Bogat program u okviru 'Sedmice mađarske kulture u BiH'

U Sarajevu je danas predstavljen program Sedmice mađarske kulture u Bosni i Hercegovini koji će biti održan u periodu od 7. februara do 9. maja u 10 bh. gradova sa 23 programa.

U Sarajevu je danas predstavljen program Sedmice mađarske kulture u Bosni i Hercegovini koji će biti održan u periodu od 7. februara do 9. maja u 10 bh. gradova sa 23 programa.

Ambasador Mađarske u Bosni i Hercegovini Krisztian Posa kazao je kako mu je čast najaviti impresivni kulturni poduhvat Mađarske u BiH.

Najavio je da će na Sedmici mađarske kulture u BiH, u saradnji sa Festivalom "Sarajevska zima", biti predstavljen Mađarski državni plesni ansambl, biće otvorene četiri izložbe - Bajke Budimpešte, Semmelweis, Sinagoge istočne i srednje 1781-1944 i izložba Prirodoslovnog muzeja Mađarske, potom će biti odigrana predstava pozorišta Maladype, a za ljubitelje filma biće održani i Dani mađarskog filma, Plesni ansambl Fricska, Mađarski državni filharmonijski orkestar.

"Sutra se u Mađarskoj proslavlja Dan Mađarske kulure koji se slavi od 1989. godine u čast sjećanja na dan kada je pjesnik Kolcsey Ferenc 1823. godine završio rukopis mađarske himne. Jubilej svake godine daje mogućnost da Mađari u cijelom svijetu obrate veću pažnju na svoje hiljadugodišnje tradicije i korijene, da dokažu sebi, ali i drugima kako smo dobri čuvari te tradicije koju su nam predci ostavili", kazao je ambasador Posa, te naglasio da ovaj kulturni projekt obuhvata cijeli zapadni Balkan, šest država regiona, što daje mogućnost da ljubitelji kulture predstave kulturnu baštinu koja je duboko utemeljena u evropsku kulturu.

Naglasio je da je i jedan od ciljeva Sedmice mađarske kulture da svoju državu prikažu kao modernu, kreativnu državu koja ide ukorak sa savremenim kulturnim tokovima, ali da ujedno i poštuje, njeguje svoje tradicionalne vrijednosti, poštujući kulturnu baštinu i drugih naroda.

Simbol projekta, kazao je ambasador je ptica oivičena krugom, a motiv crveno-zelene ptice upućuje na šaroliku mađarsku kulturu, dok žuto-plavi krug oko ptice predstavlja državu domaćina - Bosnu i Hercegovinu.

Ambasador Posa  dodao kako se Mađarskaovih dana okreće prema BiH kako bi ponudila i pokazala dijelove svoje kulturne riznice i to radi iskreno, otvorenog srca.

"Nemojte zaboraviti, Mađarska vas smatra počasnim susjedom, i naša kultura će vam se ovih narednih sedmica stvarno nalaziti nadohvat ruke", kazao je ambasador Posa i pozvao građane BiH da prate programe na kojima će biti predstavljene unikatne i bogate kulturne vrijednosti Mađara i Mađarske.

S obzirom na to da je Mađarska počasni gost Festivala "Sarajevska zima", direktor Festivala Ibrahim Spahić je ambasadoru Posi je uručio poziv za otvorenje Festivala, te kazao da će u toku bogatog programa Festivala, Mađarski ritam odrediti ritam festivala Sarajevske zime u svim gradovima BiH.

E.Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza