Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Borba protiv koronavirusa: U Turskoj razvijen automat za maske

U Turskoj je razvijen automat za maske, aparat koji bi mogao poslužiti u zaštiti stanovništva u doba pandemije koronavirusa.

30.03.2020. 08:57 / Izvor: Agencija Anadolija

U Turskoj je razvijen automat za maske, aparat koji bi mogao poslužiti u zaštiti stanovništva u doba pandemije koronavirusa, posebno na mjestima na kojima se okuplja mnogo ljudi, među kojima su aerodromi i metroi.

Zamjenik predsjedavajućeg upravog odbora u kompaniji Elektral Erdem Dincsoy za Anadolu Agency (AA) kazao je kako oni nude proizvode i rješenja za niz sektora, od detektora metala do automata.

Dodao je kako, kada je riječ o prodajnim automatima, nude rješenja za prodaju grickalica, kafe, proteina, čorbe i sladoleda. Istovremeno, nude proizvode koji se mogu koristiti i u autobusima za osvježenje putnika.

Pojasnio je kako su razvili i automat koji služi sigurnosti na radu. U skladu s tim, razvili su automat za ličnu zaštitnu opremu, a rad na ovom projektu trajao je duže od dvije godine.

Dincsoy je rekao kako radnik uz pomoć kartice može na siguran način s automata uzeti zaštitnu opremu. Na taj način, može se i kontrolisati da li je radnik preuzeo neophodnu zaštitnu opremu.

"Česte nesreće na radu u veoma kratkom roku ukazale su na potrebu za takvim aparatom u ovom sektoru", rekao je Dincsoy.

Dodao je kako, pored aparata preko kojih je moguće kupiti grickalice i kafu, sve je veća potražnja i za ovim koji nude zaštitnu opremu.

"U oko 10 posto od top 1.000 kompanija u Turskoj nalaze se naši aparati", rekao je Dincsoy.

- Maske, vlažne maramice, dezinficijens -

U vrijeme pandemije novog tipa koronavirusa, razvili su automat za maske, a mogao bi ponuditi i niz drugih rješenja u borbi protiv virusa.

"U konačnici, i maska je dio individualne zaštitne opreme. Ionako smo u setovima zaštitne opreme nudili i maske. Ovakve maske i zaštitne mjere su naročito važne na aerodromima, sredstvima javnog prijevoza i drugim mjestima gdje se okuplja veliki broj ljudi", rekao je Dincsoy.

Pojasnio je kako aparati u ovom slučaju mogu značajno olakšati posao.

Dodao je kako su pregovori o ovom projektu u toku.

"U budućnosti ćete ih vidjeti na aerodromima. U Istanbulu, na metro stanicama automati će biti korišteni i za kupovinu vlažnih maramica, dezinficijensa za ruke i sličnih proizvoda. Vjerujem da će ovi proizvodi i proizvođači maski biti dio ovog sistema. Jer ovo je najlakši način da dođu do građana. Bit će ih moguće kupiti 7/24 uz kartice ili gotovinu", rekao je Dincsoy.

Smatra kako ovi automati mogu biti značajni i u vrijeme pandemije koronavirusa, te sprečavanja širenja zaraze.

"Turska bi u ovom slučaju bila korak ispred", vjeruje Dincsoy.

Dodao je kako su već počeli s proizvodnjom automata za maske i da su u fazi kada tri dana nakon narudžbe mogu isporučiti proizvod.

Dincsoy navodi kako će automati biti dostupni na metro stanicama u Istanbulu, a kasnije postoji mogućnost prilagodbe, ovisno kako se situacija bude razvijala.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza