Bordovska čorba je izvanredan fungicid i baktericid

27.10.2017. 14:41 / Izvor: Akta.ba
Bordovska čorba je izvanredan fungicid i baktericid

Bordovska čorba je izvanredan fungicid i baktericid koji se više od sto godina koristi za suzbijanje nekih ekonomski značajnih bolesti voćaka.

Bordovska čorba je izvanredan fungicid i baktericid koji se više od sto godina koristi za suzbijanje nekih ekonomski značajnih bolesti voćaka, vinove loze, povrtarskih i ukrasnih biljaka.

Njena sposobnost da dobro prijanja za tretirani objekt, tj. da se sporije spira, omogućuje da se primjenjuje u jesen i rano proljeće kada ima obilje padavina i kada su drugi fungicidi manje efikasni. Posebno je značajno što se bordovska čorba može koristiti u jesen poslije opadanja lišća gajenih biljaka. Korištenje bordovske čorbe u zaštiti bilja ima svojih prednosti prednosti:

- dobra prijemčivost za biljku,

- nije skupa,

- širok spektar djelovanja

- sigurnost pri rukovanju.

Bordovska čorba se koristi svježe pripremljena, odmah poslije pripreme. Stajanjem ona gubi fungicidno dejstvo. Međutim, čorba se može stabilizovati dodavanjem 250 g šećera na 100 litara čorbe. Tako stabilizovana, pri normalnim uslovima, zadržava svoju aktivnost nekoliko dana.

Bordovska čorba u organskoj proizvodnji

Bordovska čorba se dugo i veoma uspješno koristi bez štetnih posljedica za spoljnu sredinu, i stoga se smatra pogodnom za korištenje u organskoj proizvodnji gajenih biljaka. Njena upotreba je dozvoljena od strane mnogih organizacija koje vrše certifikaciju proizvodnje organske hrane. Obzirom da je protekli period prošao baz štetenih posljedica na životnu sredinu, vjeruje se da će još dugo ostati u primjeni, bez obzira na pojavu novih savramenih fungicida.

Tokom svog razvojnog puta, PC Poljoprivreda kontinuirano radi na unapređenju pružanja usluga svojim kupcima kroz stručno osposobljene zaposlenike. Stavljajući potrebe kupaca na prvo mjesto, PC Poljopriverda je fokusirana na stalno proširenje asortimana proizvoda koji će kupcima olakšati i unaprijediti djelatnost kojom se bave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza