Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Bosch i Daimler automatiziraju parkiranje

20.07.2015. 12:09 / Izvor: Akta.ba

Što ako će u bliskoj budućnosti automobili moći tražiti mjesta u parkirnoj garaži i vraćati se sami uz pomoć aplikacije za pametni telefon? To je cilj zajedničkog pilot projekta koji su potpisivanjem ugovora 8. lipnja 2015. pokrenuli Bosch, Daimler i car2go. Doći će do revolucije postojećeg procesa parkiranja: Kupac neće biti taj koji će parkirati i tražiti svoj automobil, nego će vozilo samostalno voziti do slobodnog mjesta i opet se samostalno bez poteškoća vraćati natrag. Automatizirano parkiranje moguće je zahvaljujući inteligentnoj infrastrukturi na parkiralištu i Boschevoj upravljačkoj jedinici vozila u kombinaciji s najnovijom generacijom ugrađenih senzora Mercedes-Benza i iskustvom dijeljenja automobila tvrtke car2go. To će u bliskoj budućnosti omogućiti automatsko manevriranje u odgovarajuće opremljenim parkirnim garažama.

"Naši su kupci uvijek u centru pozornosti i sve naše radnje usmjerene su prema njima. U budućnosti će automobil čak dolaziti k njima", objasnio je prof.dr. Thomas Weber, član upravnog odbora tvrtke Daimler AG, odgovoran za Grupno istraživanje i razvoj automobila marke Mercedes-Benz. "U suradnji s našim partnerom Boschem i našom uslugom mobilnosti car2go razvijamo i ispitujemo rješenje temeljeno na infrastrukturi za potpuno automatiziranu uslugu parkiranja. Za nas je to još jedan korak na putu prema samostalnoj vožnji, odnosno u ovom slučaju, prema samostalnom parkiranju!”

"Potpuno automatizirano parkiranje bit će spremno za masovnu proizvodnju prije potpuno automatizirane vožnje", rekao je dr. Dirk Hoheisel, nadležni član upravnog odbora tvrtke Bosch. "Niske brzine vožnje i informacije koje šalje infrastruktura parkirališta omogućavaju brzu provedbu."

Scenarij se doima jednostavan: Pametni se telefon koristi za rezerviranje vozila putem usluge car2go. Čim korisnik bude spreman u zoni za preuzimanje vozila na parkiralištu automobil samostalno dolazi te vožnja može započeti. Vraćanje automobila također je jednostavno. Kupac ga parkira u zoni za vraćanje automobila na parkiralištu i vraća automobil putem svog pametnog telefona. Inteligentni sustav parkirališta registrira vozilo, pokreće ga te usmjerava prema dodijeljenom parkirnom mjestu.

Bosch razvija potrebnu infrastrukturu za parkiralište, uključujući senzore popunjenosti parkirnih mjesta, kamere i tehnologiju za komunikaciju. Nadalje, Bosch će se pobrinuti za komunikacijsku jedinicu u vozilu, koja također upravlja procesom parkiranja te zajedno s Daimlerom definira sučelje s postojećim komponentama vozila. Daimler će prilagoditi senzorske sustave i softver u vozilima car2go i omogućiti buduće inovacije za model dijeljenja automobila car2go.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Pauza