Bosch ubire plodove svog rada na izravnom ubrizgavanju benzina

22.04.2014. 15:14 / Izvor: eKapija.ba

Od Europe do Sjeverne Amerike i Kine izravno ubrizgavanje benzina moglo bi postati standardna značajka na ključnim automobilskim tržištima.

Od Europe do Sjeverne Amerike i Kine izravno ubrizgavanje benzina moglo bi postati standardna značajka na ključnim automobilskim tržištima. Taj je trend prije svega potaknut sve strožim standardima za emisije. Sve više zemalja širom svijeta propisuje zakone za smanjenje emisija CO2 iz vozila. Proizvođači automobila se stoga okreću učinkovitijim konceptima pogonskih sklopova, a osobito kompaktnim, smanjenim motorima s Boschevim turbopunjenjem i izravnim ubrizgavanjem benzina, kao što je Fordov EcoBoost motor od 1,0 litre i Turbo FSI motor od 1,4 litre Volkswagen Grupe. I još mnogo toga slijedi: do 2016. polovica novih vozila samo u Europi bit će opremljena izravnim ubrizgavanjem benzina.

"Prodaja tehnologije izravnog ubrizgavanja benzina u snažnom je porastu", tvrdi Dr. Rolf Bulander, član uprave društva Robert Bosch GmbH odgovoran za tehnologiju pogonskih sklopova. Bosch je 2012. isporučio više od pet milijuna sustava, a taj bi broj mogao porasti na devet milijuna do 2015. To znači da je Bosch već sada tržišni predvodnik u ovom segmentu. Točnije, Robert Bosch GmbH ostvario je još veći tržišni udio za sustave izravnog ubrizgavanja benzina nego za klasične sustave neizravnog ubrizgavanja benzina čiji su podaci već sada impresivni. Istovremeno Bosch uživa u postojanom dvoznamenkastom rastu na svjetskim tržištima sa svojom tehnologijom izravnog ubrizgavanja benzina.

"U sljedećih će se nekoliko godina pridružiti i Amerika i Kina"

Europa je i kolijevka ove tehnologije i njezino glavno tržište. Otprilike 40 posto svih novih automobila u Europi 2013. godine bilo je opremljeno tehnologijom izravnog ubrizgavanja benzina. Do 2020. Bosch očekuje da će imati tržišni udio od 60 posto u toj regiji. "Trenutno prodaja naših sustava izravnog ubrizgavanja benzina raste u Europi. No, za nekoliko godina stvari će se pokrenuti i u SAD-u i Kini", rekao je Bulander. U sljedećih će nekoliko godina američko tržište za sustave izravnog ubrizgavanja benzina doživjeti drastičan porast, posebice jer preko 90 posto svih vozila u toj regiji ima benzinske motore. Istovremeno je američka vlada propisala stroge standarde koje će proizvođači automobila morati ispuniti do 2025. godine.

Kineski zakonodavci vrše sličan pritisak. Postotak benzinskih motora u segmentu osobnih vozila tamo također premašuje 90 posto. Osim toga, tržište će postići još veći zamah od sredine ovog desetljeća zahvaljujući razvoju srednje klase u Kini. Bosch zato predviđa da će jedna trećina novoregistriranih vozila u Kini biti opremljena tehnologijom izravnog ubrizgavanja benzina do 2020.

Kako bi održao korak s ovim rastom u sve tri regije, Bosch ima europska proizvodna postrojenja u Bambergu i Nürnbergu (Njemačka) te Bursi (Turska), a dijelove sustava izravnog ubrizgavanja proizvodi i u Charlestonu (SAD), San Luis Potosiju (Meksiko), Wuxiju (Kina) i Gunpou (Koreja).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza