Pauza

Brava bez ključa uskoro na tržištu

05.02.2009. 14:56 / Izvor: Fena

Bugojanski inovator Rusmir Mustajbegović Gajba je u završnoj fazi priprema da svoj izum od prije četiri godine - bravu bez ključa, plasira za široko tržište.

Naime, interes da uloži određena sredstva u završne aktivnosti proizvodnje prvih 500 komada brave bez ključa iskazala je jedna austrijska firma.

"Uložio sam vlastita sredstva i lani krenuo u realizaciju ideje da se brava bez ključa počne koristiti u praksi. Od tvrde brizgane ABS plastike napravio sam 500 brava. Ostala je još metalizacija koja po komadu košta 4 KM, a što se može uraditi u Gračanici kod Tuzle", kazao je Mustajbegović, zadovoljan što se, za razliku od domaćih privrednika, konačno našao neko ko je spreman finansirati njegov izum.

Radi se o inovaciji za koju je ovaj Bugojanac, kao član Asocijacije inovatora BiH, na internacionalnim sajmovima u 2008. u Kataru, Seulu i Šangaju, osvojio dvije zlatne i bronzanu medalju.

Predstavio se na još nekoliko internacionalnih sajmova gdje je, iako im zbog nedostatka novca nikad nije prisustvovao, redovno dobijao značajna priznanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza