Brian Eno u Historijskom muzeju BiH govorio o životu, umjetnosti i tehnologiji

15.06.2018. 10:08 / Izvor: Fena
Brian Eno u Historijskom muzeju BiH govorio o životu, umjetnosti i tehnologiji

Britanski umjetnik Brian Eno upriličio je sinoć u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu predavanje.

Britanski umjetnik Brian Eno upriličio je sinoć u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu predavanje na kojem je govorio o životu, umjetnosti i tehnologiji.

O svojoj multimedijalnoj instalaciji "77 Million Paintings" postavljenoj u Historijskom muzeju BiH govorio je kao o primjeru tzv. generativne umjetnosti. Kao najjednostavniji primjer za objašnjenje tog pojma naveo je zvončiće koji se postavljaju na balkone i aktiviraju kad ih vjetar pomjera.

"Onaj koji je izmislio tu spravu zapravo je napravio niz malih instrumenata. Zvončići su jednostavne fizičke strukture, a muziku stvara njihova interakcija s vjetrom. Nikad nećete čuti dva puta isti zvuk", naglasio je. Dodaje da ga je ta ideja interesirala još od djetinjstva. 

Taj svestrani umjetnik predstavio se svojom "vizuelnom muzikom", baziranom na njegovim stalnim istraživanjima svjetla kao umjetničkog medija i estetskih mogućnosti novih tehnologija.

Video segment instalacije čine radovi koje je Eno ručno oslikao na staklenim pločama, a osim zvučnog i vizualnog sadržaja postavke, umjetnik je kreirao i opuštajući, ugodni i meditativni ambijent u glavnoj izložbenoj dvorani Historijskog muzeja BiH.

Brian Eno je britanski muzičar, producent i vizuelni umjetnik, a njegova predavanja širom svijeta opisana su kao zanimljiva, nepretenciozna i privlačna, te su zbog toga i vrlo posjećena. Tako je večeras bilo i u Historijskom muzeju BiH, a njegova multimedijalna instalacija bit će postavljena do 29. augusta, simboličnih 77 dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza