Briljantni i neponovljivi "No Borders Orchestra" – ponovo u Sarajevu!

09.08.2021. 13:35 / Izvor: Akta.ba
Briljantni i neponovljivi 'No Borders Orchestra' – ponovo u Sarajevu!

No Borders Orchestra (NBO) je ponovo u Sarajevu! Nakon skoro dvije godine pauze, NBO ansambl će u petak, 27.8.2021. godine.

No Borders Orchestra (NBO) je ponovo u Sarajevu! Nakon skoro dvije godine pauze, NBO ansambl će u petak, 27.8.2021. godine, u Domu Armije održati koncert za sve ljubitelje klasične i savremene muzike.

No Borders Orchestra čine vrhunski muzičari sa prostora bivše Jugoslavije, koji ovog ljeta održavaju turneju pod nazivom “No Return to Normality”, sa koncertima u Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Novom Sadu, Mariboru i Novoj Gorici.

Ovom turnejom, NBO želi inspirisati svakog pojedinca da razmisli o vremenu koje dolazi nakon pandemije. O povratku ka sistemskim problemima kao što su klimatske promjene, društvene nejednakosti, konzumerizam… I da se zapita koliko je, zaista, poželjno vratiti se u stanje prije koronavirusa.

Višegodišnje iskustvo ovog internacionalnog asambla se zasniva na stvaranju i promovisanju zajedničkih ciljeva koji ujedinjuju ljude sa prostora Balkana – i to kroz muziku.

"No Borders Orchestra kao kolektiv svjedoči o potrebi i snazi muzike u prevazilaženju nacionalnih i komunalnih razlika radi višeg cilja i općeg dobra. Taj duh, koji je suštinski pokretač NBO-a, je neophodan svijetu nakon izazova sa kojima se susrećemo na globalnom nivou tokom pandemije", poručio je Premil Petrović, dirigent i umjetnički direktor orkestra.

Na ovogodišnjem koncertu u Sarajevu bit će izvedene kompozicije: John Adams: Shaker Loops, Max Richter: Vivaldi recomposed / Solist: Vladimir Kostov, violina, Richard Strauss: Metamorphosen, kao i kompoziciju hrvatskog kompozitora Ivana Božičevića Rethink!, koja je rađena specifično za ovu turneju.

Ulaz će biti besplatan.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza