Pauza / KULTURA I FILM

Briljantni i neponovljivi "No Borders Orchestra" – ponovo u Sarajevu!

09.08.2021. 13:35 / Izvor: Akta.ba

No Borders Orchestra (NBO) je ponovo u Sarajevu! Nakon skoro dvije godine pauze, NBO ansambl će u petak, 27.8.2021. godine, u Domu Armije održati koncert za sve ljubitelje klasične i savremene muzike.

No Borders Orchestra čine vrhunski muzičari sa prostora bivše Jugoslavije, koji ovog ljeta održavaju turneju pod nazivom “No Return to Normality”, sa koncertima u Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Novom Sadu, Mariboru i Novoj Gorici.

Ovom turnejom, NBO želi inspirisati svakog pojedinca da razmisli o vremenu koje dolazi nakon pandemije. O povratku ka sistemskim problemima kao što su klimatske promjene, društvene nejednakosti, konzumerizam… I da se zapita koliko je, zaista, poželjno vratiti se u stanje prije koronavirusa.

Višegodišnje iskustvo ovog internacionalnog asambla se zasniva na stvaranju i promovisanju zajedničkih ciljeva koji ujedinjuju ljude sa prostora Balkana – i to kroz muziku.

"No Borders Orchestra kao kolektiv svjedoči o potrebi i snazi muzike u prevazilaženju nacionalnih i komunalnih razlika radi višeg cilja i općeg dobra. Taj duh, koji je suštinski pokretač NBO-a, je neophodan svijetu nakon izazova sa kojima se susrećemo na globalnom nivou tokom pandemije", poručio je Premil Petrović, dirigent i umjetnički direktor orkestra.

Na ovogodišnjem koncertu u Sarajevu bit će izvedene kompozicije: John Adams: Shaker Loops, Max Richter: Vivaldi recomposed / Solist: Vladimir Kostov, violina, Richard Strauss: Metamorphosen, kao i kompoziciju hrvatskog kompozitora Ivana Božičevića Rethink!, koja je rađena specifično za ovu turneju.

Ulaz će biti besplatan.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza