British Airways prevalio rutu preko Atlantika za rekordnih pet sati

12.01.2015. 13:25 / Izvor: eKapija.ba
British Airways prevalio rutu preko Atlantika za rekordnih pet sati

Avion British Airwaysa (BA) prevalio je rutu od New Yorka do Londona za rekordnih pet sati i 16 minuta, leteći skoro brzinom zvuka, tako što je posada vješto iskoristila veoma jak vjetar "u leđa" iznad Atlantika.

Avion British Airwaysa (BA) prevalio je rutu od New Yorka do Londona za rekordnih pet sati i 16 minuta, leteći skoro brzinom zvuka, tako što je posada vješto iskoristila veoma jak vjetar "u leđa" iznad Atlantika, prenijela je britanska štampa.

Prema izvještajima, avion British Airwaysa Boeing 777 na redovnoj liniji iz New Yorka za London, dostigao je iznad Atlantika brzinu od skoro 1.200 kilometara na sat, što je veoma blizu brzine zvuka, "uhvativši" izuzetno jak vjetar koji mu je duvao u rep.

"To je kao jahanje na talasima. Nevjerovatno je koliko brzo možete ići. Nije neobično da imate vjetar u rep od 160 kilometara na sat, ali oni su imali jači vjetar. Ovo mora da je rekord", izjavio je Alistair Rosenschein, bivši pilot BA, koji je na Boeingu 747 letio između Londona i New Yorka.

On je objasnio da svi piloti na sjevernoatlantskoj ruti pokušavaju da "uhvate" ovo jako strujanje sa zapada na istok, jer tako lete brže i štede gorivo, pa tako nije neobično da "uštede" i čitav sat na letu koji po redu letenja traje sedam sati, pišu britanski mediji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza