Brojevi telefona 533 miliona korisnika Facebooka prodaju se putem bota na Telegramu

26.01.2021. 16:27 / Izvor: Dnevnik.hr
Brojevi telefona 533 miliona korisnika Facebooka prodaju se putem bota na Telegramu

Navedeni bot u pogonu je od 21. januara.

Ako je vjerovati osobi koja je nelegalno došla do podataka s Facebooka koristeći sigurnosni propust koji je zakrpan još 2019. godine, podaci više od pola milijarde korisnika Facebooka nude se na prodaju.

Naime, neko se domogao baze podataka pune brojeva telefona Facebookovih korisnika i trenutačno to pokušava unovčiti putem bota na popularnoj aplikaciji za chat Telegram.

Taj sigurnosni propust otkrio je stručnjak za kibernetičku sigurnost Alon Gal te upozorava da osoba koja upravlja navedenim botom tvrdi da ima informacije o 533 milijuna korisnika Facebooka. Da stvar bude još gora, podaci proizlaze iz sigurnosnog propusta koji je Facebook zakrpao još 2019. godine.

Korištenjem bota haker rješava dva problema. Prvi je da ne želi baš bilo kome ustupiti tu riznicu podataka, a drugi je da bot pomaže u potrazi za korisnim podacima u ukradenoj bazi podataka.

Pristup takvoj informaciji na botu košta. Vlasnik bota naplaćuje "jedan kredit" za pojedinačne informacije, odnosno 20 dolara za kredit.

Vlasnik bota isto tako nudi i količinski popust pa tako 10.000 kredita netko može kupiti za 5000 dolara.

Navedeni bot u pogonu je od 21. januara, kad je Gal i objavio ispise zaslona s Telegrama na svojem profilu na Twitteru.

Zanimljivo je da bot nudi podatke koji su bili aktualni 2019. godine, što je relativno staro, no isto tako, mnogi ljudi ne mijenjaju brojeve telefona tako često.

Zasad nije poznato je li itko kontaktirao s Telegramom u vezi s tim da se bot makne s te platforme - što se prije to učini, tim bolje. No bez obzira na rješavanje problema bota na Telegramu, činjenica je da će ti podaci i dalje biti dostupni negdje na webu, ili dark webu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza