Brža ruka pravde: Policajce u Londonu opremaju kamerama

09.05.2014. 10:46 / Izvor: 24sata
Brža ruka pravde: Policajce u Londonu opremaju kamerama

​Policajci u Londonu na uniformama će nositi kamere kako bi njihov posao bio još transparentniji, ali i kako bi u kasnijim istragama ubrzali posao tužiteljima.

Oko 500 londonskih policajaca u probnom radu će biti opremljeno kamerama koje će služiti za snimanje dokaznog materijala tijekom intervencija. Tehno policajci stizat će postupno u dijelove Londona, a policajci će spremati snimke s intervencija i čuvati ih mjesec dana, osim ako neće biti potrebne za dokazni postupak.

"Naše iskustvo korištenja kamera već pokazuje da su ljudi skloniji priznati krivnju, ako znaju da smo snimili cijelu situaciju", kaže načelnik Bernard Hogan-Howe i dodaje da je pravda na taj način brža, a kriminalce se brže može staviti iza rešetaka i zaštititi potencijalne žrtve. Iz Scotland Yarda kažu da je video snažan dokaz i puno bolje prikazuje situaciju od pisanih dokaza. Dodaje se i da sama prisutnost video kamera može često suzbiti potencijalno nasilnu situaciju. Howe kaže i da će ovo pružiti jasniji dokaz kada netko navodi da su policajci krivo postupili, piše BBC.

Policajci koji će sudjelovati u projektu morat će se pridržavati određenih pravila korištenja kamera. One neće snimati stalno, a ljude će morati obavijestiti o snimanju. Nosit će ih samo kada znaju da je nekakav incident u tijeku. Žrtve će moći tražiti da ih se ne snima, no to neće biti na izbor osumnjičenima.

Ovaj projekt dolazi i nakon slučaja Marka Duggana koji je ubijen 2011. u Tottenhamu, na sjeveru Londona. Njegova smrt izazvala je velike nerede, a istraga u siječnju ove godine zaključila je da su policajci ispravno postupili.  Policija u nekoliko engleskih gradova već par godina koristi kamere.

(Foto: Reuters)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza