Budite aktivni: Korištenjem aplikacije "Klizišta" prijavite probleme

19.05.2014. 08:39 / Izvor: eKapija.ba
Budite aktivni: Korištenjem aplikacije 'Klizišta' prijavite probleme

Stvorena je mogućnost svim građanima sa Android mobilnim telefonima, koji se nalaze u blizini aktivnog klizišta, poplavljenog područja da na vrijeme prijave problem u centralnu bazu podataka.

Trenutno stanje u BiH, prouzrokovano obilnim kišnim padavinama, još uvijek je kritično. Iako je nivo vode opao, te nema dodatnih poplava, aktiviraju se nova klizišta. 

Kako je svaka pomoć dobrodošla, pokrenuta je i mobilna aplikacija “Klizišta“. Samim tim stvorena je mogućnost svim građanima sa Android mobilnim telefonima, koji se nalaze u blizini aktivnog klizišta, poplavljenog područja da na vrijeme prijave problem u centralnu bazu podataka. Na taj način pomažu centrima i službama civilne zaštite, da efikasno utvrde prioritete, te provedu hitne mjere u cilju sprečavanja nastanka većih posljedica po ljude i materijalna dobra. Osim velikog olakšavanja posla civilnoj zaštiti na području kantona, aplikacija „Klizišta“ biće dostupna i državnim službama.

Aplikaciju „Klizišta“ građani mogu preuzeti na web stranici http://klizista.com/ kao i na https://play.google.com/store/apps/details?id=ba.leftor.kliziste. Nakon što fotografište klizište, aplikacija preuzima geografske koordinate i jednim klikom problem je prijavljen u centralnu bazu podataka. 

Apeluje se na građane, da se prilikom prijave ugrožene okolike, ne izlažu dodatnom riziku, te probleme fotografišu sa bezbjedne udaljenosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza