Bum pametnih satova, robota 
i dronova

02.01.2015. 10:09 / Izvor: Večernji List
Bum pametnih satova, robota 
i dronova

U 2015. potrošači će biti preplavljeni uređajima s mogućnošću međusobnog povezivanja.

Pametni satovi, narukvice, automobili bez vozača, pametne kuće, 3D printeri, dronovi, roboti aisistenti... sve to vidjeli smo već ove godine. Možda svi ti gadgeti i inovacije nisu zaživjeli kao mainstream proizvodi, no svakako hvataju korijene i sve više prodiru u svakodnevicu. Tehnologija nezaustavljivo napreduje i samo se rijetki i dalje odupiru mogućnostima koje donosi. A ono što bi trebalo zavladati u 2015. jest da svi ti pametni uređaji međusobno sve više komuniciraju.

Satovima do zdravlja

U 2015. potrošači će biti preplavljeni uređajima s mogućnošću međusobnog povezivanja. Neki od njih postat će nezaobilazan dio svakodnevice, poput, primjerice, Nikeove narukvice koja komunicira s aparatom za kavu ili pametnih satova koji podatke o zdravlju povezuju s ostalim podacima na pametnom telefonu, ili pak strojeva koji se brinu o sigurnosti i ugodnosti u domu poput Googleova Nesta. I 2015. obilježit će hardver prepun senzora, dok će u softverskom dijelu vladati rješenja vezana uz big datu, a analitičari će posebno biti na cijeni.

Kada se radi o zasebnim uređajima, mogli bismo očekivati bum pametnih satova. Do sada su nekako bili po strani, nedostajao je pravi dizajn, ali i omjer cijene i kvalitete. No sve ih je više i sve su 'nosiviji'. Satovi su se već odvojili od mobitela (Samsung Gear S) i mogu biti samostalni. Još da dulje traje baterija i senzori postanu precizniji i eto novog potrošačkog i prihodovnog trenda. Svi vole biti zdravi, a elitni svjetski brendovi vole da se o njima misli kao o zdravim kompanijama, stoga će, osim u pametnim satovima, i u narukvicama senzori mjeriti otkucaje srca, prijeđene korake i postati još savršeniji u mjerenju fizičke aktivnosti i unesenih kalorija.

Dronovi su obilježili i ovu godinu, no uglavnom je bila riječ o pojedinačnim slučajevima, u 2015., procjenjuje se, bit će ih sve više. U Hrvatskoj ima stotinjak vlasnika dronova, a mnogi su već i osmislili biznis jer video sniman iz drona može biti itekako atraktivan.

Roboti pomagači i zaštitari već su u upotrebi, a 2015. još će im porasti popularnost. Ako tomu pridodamo i razvoj umjetne inteligencije, uskoro ćemo živjeti uz pametne strojeve. Ne, vjerojatno nikada neće zamijeniti ljude, ali mogu itekako pomoći.

Nova definicija IT-a

Nove tehnologije potaknut će rast diljem svijeta. Potrošnja na IT i telekomunikacije rast će 3,8 posto u 2015., na više od 3,8 bilijuna dolara, po analizi IDC-a. Phableti će biti motor rasta kada se radi o mobilnim uređajima. "Wearablesi" će dostići prodaju od "samo" 40 do 50 milijuna komada. "Internet of things" rapidno će rasti i transformirati tradicionalnu IT industriju, potrošnja će doseći 1,7 bilijuna dolara, a do 2020. i tri bilijuna. Trećina potrošnje na inteligentne uređaje doći će izvan IT sektora, što će dramatično promijeniti i definiciju onoga što smatramo IT-jem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza