Buybook najbolji izdavač godine na Sarajevskom sajmu knjige

27.04.2015. 13:41 / Izvor: Fena
Buybook najbolji izdavač godine na Sarajevskom sajmu knjige

Izdavačka kuća "Buybook" proglašena je najboljim izdavačem godine na ovogodišnjem 27. Sarajevskom sajmu knjiga i13. Bijenalu knjige, manifestaciji koja će danas zatvoriti vrata posjetiocima nakon šest dana posvećenih pisanoj riječi.

Izdavačka kuća "Buybook" proglašena je najboljim izdavačem godine na ovogodišnjem 27. sarajevskom sajmu knjiga i13. Bijenalu knjige, manifestaciji koja će danas zatvoriti vrata posjetiocima nakon šest dana posvećenih pisanoj riječi.

Dodjelom nagrada zvanično je i završen ovogodišnji praznik knjige u Centru Skenderija, iako će posjetioci još do večernjih sati moći obići štandove i pogledati ponuđene naslove.

Nagrada za Najbolji izdavački poduhvat  pripala je izdavačkoj kući "Rabic" d.o.o. za djelo grupe autora "Sarajevo atentat 100 godina poslije" urednika Željka Ivankovića.

Saladin Pašalić dobio je nagradu za Najbolji dizajn za oblikovanje djela "Mjera mudrosti 1-4" u izdanju Fondacije "Mulla Sadra", dok je IK "Bosanska riječ" Tuzla - Wuppertal osvojila nagradu za Najbolju dječiju knjigu za djelo "Patuljci se uvijek vraćaju" autora Ismeta Bekrića, urednika Šime Ešića.

Izdavačkoj kući "Algoritam Stanek" d.o.o. Mostar pripala je nagrada za Najbolje uređeni stand, dok je Specijalno sajamsko priznanje žirija pripalo izdavačkom preduzeću "Svjetlost" d.d. Sarajevo, najstarijoj izdavačkoj kući iz BiH.

Direktor TKD "Šahinpašić", suorganizatora sajma, Ajdin Šahinpašić istaknuo je zadovoljstvo ovogodišnjim sajamskim izdanjem, koje je opravdalo čekivanja i po posjećenosti i po prodaji.

"Imali smo dosta organiziranih školskih posjeta iz cijele zemlje, što nas posebno raduje. Smatram da ćemo zaokružiti sajam kao uspješnu manifestaciju te ispuniti zadate ciljeve - približiti se prošlogodišnjim sajamskim rezultatima. Više od 50.000 ljudi posjetilo je Skenderiju u proteklih šest dana, gdje su kupovali i pratili predstavljanja knjiga", kazao je on.

Šahinpašić ocjenjuje da se i ovaj put, kao uglavnom i do sada, najviše prodaje beletristika i trenutni hit naslovi u svijetu, što smatra da je za očekivati zbog globalnog marketinga koji nije zaobišao ni BiH, iako interes postoji i za klasiku.

Direktor Izdavačke kuće "Buybook" Damir Uzunović naglašava da mu nagrada znači puno, jer je ova kuća već dugo godina zastupljena na sajmovima. Također smatra da će u oblasti izdavaštva doći do pozitivnih promjena nakon izbora novog predsjednika Udruženja izdavača i knjižara BiH.

"Tako nam je i ova nagrada puno draža, vrednovali su naš rad. Uvijek se pripremimo za sajam, trudimo se s najboljim naslovima predstaviti javnosti. Nagrada će naravno biti podstrek i za dalji rad. Ona ne govori samo o onome ko ju je dobio, već i o onima koji je daju. Ako budemo putokaz drugim izdavačima za dalje djelovanje, mislim da smo puno uradili", istaknuo je on.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu akademik Mirko Pejanović (predsjednik), te članovi Vanda Babović i Amra Huseinbegović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza