Četrdeset programa u ovogodišnjoj Noći teatra širom BiH

17.11.2018. 10:27 / Izvor: Fena
Četrdeset programa u ovogodišnjoj Noći teatra širom BiH

Noć teatra pruža bogat program u kojem su većinom programi besplatnog ulaza ili po sniženim, simboličnim cijenama svih programa.

Evropska manifestacija Noć teatra održava se danas kada će teatarske kuće, kulturne ustanove, centri za kulturu, akademije, festivali i nevladine organizacije otvoriti vrata i slaviti teatarsku umjetnost u 10 zemalja, ali i 12 gradova širom Bosne i Hercegovine.

I ove godine, koordinator Noći teatra za BiH je Bosansko narodno pozorište Zenica, a u manifestaciji evropskog karaktera ove godine učestvuju: Hrvatska, Slovačka, BiH, Crna Gora, Srbija, Austrija, Mađarska, Češka, Bugarska i Belgija.

Povodom devete bosanskohercegovačke manifestacije Noć teatra, koordinatorica Noći teatra za BiH Merima Handanović najavila bogat program naglasivši da će biti organizirao 40 programa, među kojima su i 21 predstava od kojih su četiri premijerne izvedbe.

Također, bit će organizirani i koncerti među kojima je veliki koncert Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu Sarajevo, modne revije, radionice za djecu i odrasle, predstavljanje knjiga, obilasci pozorišta, te online teatarske izložbe.

Među ovogodišnjim učesnicima je i osam državnih teatara, četiri gradska/amaterska pozorišta, centri za kulturu, jedan festival, jedna ustanova za predšolski odgoj i obrazovanje, jedna akademija dramskih umjetnosti, jedna gradska biblioteka, kao i razne nevladine organizacije i sektori.

Handanović je istakla da će svi ljubitelji teatarske umjetnosti imati priliku da uživaju u cjelodnevnoj i cjelovečernjoj manifestaciji u Zenici, Banjoj Luci, Kaknju, Konjicu, Srebreniku, Travniku, Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Brčkom, Bugojnu i Trebinju.

Noć teatra pruža bogat program u kojem su većinom programi besplatnog ulaza ili po sniženim, simboličnim cijenama svih programa, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Noći teatra za BiH 2018.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza