Chronos poklanja E-KNJIGU Ugovor o djelu i autorskom djelu!

22.01.2014. 15:11 / Izvor: eKapija.ba

Za sve vjerne čitaoce i one koji će to postati, Chronos je pripremio e-knjigu koja je u potpunosti besplatna, a jedino je neophodno da se prijavite na mailing listu.

Za sve vjerne čitaoce i one koji će to postati, Chronos je pripremio  e-knjigu koja je u potpunosti besplatna, a jedino je neophodno da se prijavite na njihovu mailing listu. Ukoliko ste to ranije učinili, na e-mail ćete primiti link za download ove izuzetno korisne e-knjige.

Iz Chronos-a napominju da posebno vode računa o privatnosti Vaših podataka, tako da će e-mail adresu koristiti isključivo za slanje edukativnih i informativnih članaka, kao i besplatnih e-knjiga koje će Vam poklanjati i u narednom periodu.

Veoma česta pitanja u praksi, a koja se tiču angažovanja fizičkih lica, odnose se upravo na Ugovor o djelu i Ugovor o autorskom djelu. Tu se takođe pojavljuje i pitanje Ugovora o privremenim i povremenim poslovima koji, kao institut, postoji u skladu sa Zakonom o radu. Doduše, gledano sa poreznog aspekta, bar što se tiče Federacije BiH, postoje oprečna mišljenja, tumačenja, stajališta u smislu oporezivanja istog. Zbog toga se danas uglavnom pribjegava ili potpisivanju Ugovora o djelu ili Ugovora o autorskom djelu. Nerijetko se i ova dva načina angažmana fizičkih lica (u pogrešnom kontekstu) poistovjećuju i miješaju.

To su dva sasvim različita Ugovora, regulisana različitim propisima i oporeziva na veoma sličan, ali ipak (nešto) drugačiji način.

Vaša pitanja i nedoumice su rezultirali  odlukom da dva posta na ovu temu uobliče, urede, kolorišu, i malo dotjeraju u e-knjigu, koju odmah možete besplatno preuzeti.

Društvo za ekonomske usluge Chronos doo Zenica registrovano je u avgustu 2003. godine, a nasljednik je knjigovodstvenog servisa koji je osnovan 1997. godine. Chronos doo je osnovan sa osnovnim ciljem da malim i srednjim preduzećima – društvima, samostalnim privrednicima, udruženjima građana i drugim zainteresovanim organizacijama, institucijama i pojedincima pruži kvalitetnu uslugu ustrojavanja, organizovanja i vođenja knjigovodstva i računovodstva. Pored ove djelatnosti, koja je osnovna i preovlađujuća, društvo se bavi poslovnim savjetovanjem, u kombinaciji ili ne sa računovodstvenim uslugama. Poslovno savjetovanje odnosi se na područje savjetovanja u procesu osnivanja društva, pravnog ili fizičkog lica, pribavljanja financijskih sredstava, dinamike usmjeravanja financijskih i drugih sredstava društva, unutrašnje organizacije preduzeća – društva, obezbjeđivanje potrebnih dozvola za rad za otpočinjanje obavljanja djelatnosti, savjetovanje i asistiranje prilikom odabira i zapošljavanja radnika u smislu broja i kvalifikacione strukture, izrada potrebnih akata – pravilnika, ugovora, odluka. Jednostavno rečeno, cilj je “praćenje” klijenta, njegovog poslovanja i rješavanje određenih specifičnih problema iz ekonomske sfere. Cilj ovog sveobuhvatnog pristupa klijentu je pružanje kompletne usluge, počev od najbitnije faze – start up do likvidacije i ispisa iz odgovarajućih registara.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza