Crno ili bijelo grožđe
Crno grožđe treba da bude što tamnije, gotovo crno, a kada se grozd protrese, zrna ne smiju da ispadaju.
Crno grožđe treba da bude što tamnije, gotovo crno, a kada se grozd protrese, zrna ne smiju da ispadaju. Kožica crnog grožđa veoma je vrijedna jer obiluje fenolnim materijama koje mu daju boju i ukus, a ljudima zdravlje. Sadrži i polifenole rezveratrole, antocijane, katehine i kvercetine.
Oni su antioksidansi koji uništavaju štetne supstance, kao i slobodne radikale koji mogu da izazovu tumor.
Čuvaju i prohodnost arterija smanjujući tako rizik za bolesti srca. Smanjuju i zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol. Bijelo grožđe je u mnogo čemu slično crnom. Ima približno istu energetsku vrijednost, što znači oko 20 posto šećera, ali je u odnosu na crno siromašno fenolima.
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.