Čudesno mlijeko za dugovječnost
Kefir je fermentiran napitak koji podsjeća na jogurt, a bogat je hranljivim materijama i probioticima.
Kefir je fermentiran napitak koji podsjeća na jogurt, a bogat je hranljivim materijama i probioticima.
Prema određenim navodima ovaj napitak je star više od 1000 godina, a porijeklom je s Kavkaza.
Navodno ga je lokalno stanovništvo Kavkaza, poznato po dugovječnosti i dobrom zdravlju, slučajno otkrilo dok su nosili svježe mlijeko u svojim kožnim kesicama.
Kefir se proizvodi fermentacijom “kefirnih” zrna, koja podjećaju na minijaturni karfiol. Ta zrna se sastoje od kazeinskih i želatinoznih kolonija mikroorganizama koji se simbiotski uzgajaju. Dominantna mikroflora su Saccharomyces kefir, Torula kefir, Lactobacillus caucasicus, Leuconostoc i mliječni streptokok koji se koristi u prehrambenoj industriji, a prisutan je i kvasac. Ponekad se i kulturu kefira naziva i tibetanskim ili kefirnim gljivama, ali kefir nije gljiva, već prirodni starter, odnosno zrnca.
Koliko kalorija možete očekivati na 175 mL kefira:
- kalorije: 97 kcal
- ugljeni hiidrati: 5 – 7 g
- masnoće: 3 – 6 g (u zavisnosti od korišćenog mlijeka )
- proteini: 4 g
- kalcijum: 10 % RDI
- fosfor: 15 % RDI
- vitamin B12: 12 % RDI
- magnezijum: 3 % RDI
- Dobrobiti kefira za zdravlje
Jedan od razloga zbog čega je kefir posljednjih godina sve popularnijii su zdravstvene dobrobiti. Sadrži puno hranjivih sastojaka, proteina, B vitamina, kalija i kalcijuma.
Kalcijum jača kosti, protein gradi jake mišiće, a kalijum je važan za zdravlje srca, prenosi Medical News Today.
Međutim, probiotici su najveća zdravstvena korist koju daje.
Prema Majo klinici, probiotici pomažu kod sljedećih zdravstvenih poteškoća:
- poboljšaju zdrave bakterije gastrointestinalnog trakta
- liječe probavne smetnje, pogotovo nakon korišćenja antibiotika
- liječe sindrom iritabilnog crijeva ili ublažavaju njegove simptome
- smanjuju ili sprječavaju gastrointestinalne infekcije ili pospješuju oporavak nakon istih
- sprječavaju ili pomažu u liječenju vaginalnih infekcija
- spriječavaju ili pomažu u liječenju infekcija mokraćnog sistema
Zdravstvene koristi kefira mogu da se prošire i izvan okvira probiotika. Jedno istraživanje je pokazalo da kefir snižava holesterol i poboljšava imunitet.
Nuspojave kefira i ko ga ne smije konzumirati
Iako konzumiranje kefira donosi obilje zdravstvenih benefita, moguće su i neke nuspojave.
Može se javiti zatvor, te grčevi u stomaku, a najčešće ih ljudi osjete nakon prvog konzumiranja kefira.
Dalje, kefir se smatra sigurnim za djecu u dobi od jedne do pet godina, ali svakako bi to trebalo provjeriti s pedijatrom ili ljekarom opće prakse.
Djeca mlađa od godine dana ne smiju da konzumiraju mliječne proizvode od kravljeg mlijeka, ali zato smiju majčino mlijeko koje sadrži prirodne probiotike.
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.