Čuvajte se mobitela: Ove vas aplikacije redovito špijuniraju

07.11.2015. 11:24 / Izvor: 24sata
Čuvajte se mobitela: Ove vas aplikacije redovito špijuniraju

risnici nisu ni svjesni koliko podataka 'otkrivaju' brojne popularne aplikacije, a kako pokazuje istraživanje upravo autori Android aplikacija skloniji su vaše podatke dati drugim stranicama.

Mnogi korisnici interneta ne paze previše na vlastitu privatnost. Ili nisu svjesni kako olako odaju važne informacije o sebi na društvenim mrežama. Koliko je netko nemaran pokazuju i jednostavne jednostavne lozinke koje je lako probiti.

Još gora je situacija na našim mobitelima. Korisnici nisu ni svjesni koliko podataka 'otkrivaju' brojne popularne aplikacije, a kako pokazuje istraživanje upravo autori Android aplikacija skloniji su vaše podatke dati drugim stranicama.

Istraživači s uglednih sveučilišta MIT, Harvard i Carnegie-Mellon proučavali su 110 aplikacija s Google Playa i Appleovog App Storea. Otkrili su da čak 73 posto Android aplikacija dijele korisnikove e-mail adrese trećim stranama, te da 47 posto iOS aplikacija dijeli lokaciju korisnika. To je jedan od najzornijih primjera kako nas naši vlastiti uređaji 'izdaju'.

Svoje su istraživanje objavili pod naslovom: "Tko zna što o meni?", a testirali su po 55 najpopularnijih aplikacija na obje najveće mobilne platforme.

Dok su testirali aplikacije i pratili mobilni promet, otkrili su da su Android aplikacije sklonije dijeljenju privatnih informacija poput imena (čak 49 posto aplikacija) ili e-mail adresa (25 posto svih testiranih aplikacija). S druge strane, 18 posto aplikacija za iPhone dijelilo je podatke o imenu. 

Vjerojatno se nećete iznenaditi što većina aplikacija podatke odaju Googleu i Facebooku. Najnesigurnijom (na Androidu) se ispostavila  aplikacija Text Free - koja omogućuje besplatne pozive i slanje poruke preko Wi-Fi mreže. Od iOS aplikacija posebno se 'tračerskom' pokazala aplikacija Localscope, koja podatke o korisnicima šalje na čak 17 vanjskih domena!

Ne samo da nam takve aplikacije dodatno crpe bateriju uređaja čak ni kada ne koristite tu aplikaciju, nego većinom bez znanja korisnika odaju osjetljive podatke poput lokacija i razotkrivanja identiteta neželjenim stranama.

Među mnogima su sve popularnije aplikacije za fitness i praćenje zdravlja, a u istraživanju su njih 3 od 30 s trećom stranom dijelile podatke o pretragama i ono što su korisnici tražili.

Istražitelje je začudio i podatak da je 93 posto od svih Android aplikacija koje su testirali imalo vezu prema adresi safemovedm.com, no još ne znaju kakva je svrha te veze koja se nastavila čak i kada nisu koristili aplikacije te se vjerojatno radi o pozadinskom procesu u Androidu, ali Google još nije rekao što točno ta adresa radi, piše BBC.

"Istraživanje je pokazalo da se mnogi osjetljivi podaci dijele bez vidljive dozvole, a budući operativni sustavi i trgovine aplikacijama bi trebale uvesti promjene kako bi jasnije rekli korisnicima koje potencijalno osjetljive podatke dijele", navode autori istraživanja.

Istraživanja pokazuju da se više od polovice korisnika odluči ne instalirati aplikaciju kada otkriju koliko bi puno podataka trebali dijeliti da je uopće koriste. Trećina ljudi je odlučila obrisati aplikaciju nakon što su otkrili da se prikupljaju podaci koje nisu htjeli dijeliti.

Rakar: Izbjegavajte aplikacije koje agresivno prikupljaju podatke

"Da bi se korisnici bolje zaštitili, za početak moraju razumjeti koliko je dijeljenje podataka o njihovom ponašanju opasno. Većina korisnika razmišlja kako nemaju što sakriti, no prije ili kasnije dogodi se da nehotice sa svijetom podijele neke vrlo osobne podatke koje u pogrešnim rukama mogu biti zloupotrijebljeni. Većina podataka prikupljenih kroz aplikacije koriste se u marketinške svrhe, dapače, mnoge aplikacije na prvome mjestu imaju prikupljanje podataka dok je njihova funkcija koja je oglašena prema korisniku tek od sekundardne važnosti. Problem neće nužno nastati dok se ti podaci koriste za kvalitetniji odabir relevantnih oglasa koji vam se nude, nego u času kada netko "provali" u takav sustav i downloada vaše sasvim osobne podatke koje ne bi htjeli podijeliti sa svijetom poput nekih bolesti (fizičkih ili psihičkih; npr. herpes, mentalne bolesti, upotreba nedopuštenih droga) ili stanja u kojem se nalazite (npr. trudnoća i abortus, pokušaji samoranjavanja ili samoubojstva i slično, homoseksualnost) koje u određenim sredinama u blažem obliku mogu proizvesti osudu zajednice a u težem probleme i gubitak radnog mjesta ili kriminalizaciju", komentirao je informatički stručnjak Marko Rakar.

Dodao je kako je najbolji način zaštite ne koristiti aplikacije koje agresivno prikupljaju i dijele vaše podatke, dobro promisliti zašto vam je neka aplikacija potrebna i možete li istu stvar postići nekom drugom i manje intruzivnom aplikacijom. Nadalje, nekorištene aplikacije je dobro redovito deinstalirati, a ako je moguće, koristiti neki anonimni email korisnički račun za logiranje u aplikacijski dućan kako bi barem na toj razini izbjegli direktnu povezivost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza