Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Čuvar tradicije svojih predaka: Kovač s fakultetskom diplomom

07.03.2021. 09:52 / Izvor: Avaz.ba

Spasoje Kovač iz Trebinja, iako je završio Fakultet za proizvodnju i menadžment, trenutno se bavi kovačkim zanatom koji se prenosi već generacijama.

Ovim poslom počeo se baviti relativno rano uz svog oca, a od kovačkog zanata školovao je sebe i mlađeg brata.

Kako ističe, sve je krenulo spontano.

"S obzirom na to da je kovački zanat tradicija u mojoj porodici, i ja sam to nastavio. Prvo sam posmatrao oca koji je ovaj zanat naučio od svojih predaka i sačuvao ga kao dopunsko zanimanje, nakon toga sam mu počeo pomagati i polako preuzimao određene poslove. Poslije očeve smrti nastavio sam samostalno raditi, a zanat mi je pružio mogućnost da studiram i imam neki izvor prihoda. Od zanata se uvijek moglo živjeti, samo je pitanje koliko mu se neko posveti i šta tržište traži", kaže Kovač.

Ističe da mu u poslu pomaže i mlađi brat.

"Ono što na osnovu porodičnog stabla znamo je da sam ja, od rodonačelnika od koga i potječe naše prezime Kovač zbog zanata kojim se bavio, sedma generacija. Porijeklo porodice je iz Petrovića u Crnoj Gori, odakle je moj pradjeda prešao u Zovi Do u općini Nevesinje. Tamo se doselio po nagovoru rođaka koji su se ranije preselili u Hercegovinu i njihove potrebe za kovačem. Bez toga se u to vrijeme nije mogao zamisliti život, pošto nije bilo industrijskih proizvoda. Kovački zanat je upravo tada bio na vrhuncu, na prelasku sa 19. na 20. stoljeće.",  pojašnjava Spasoje i dodaje da mu je diploma inžinjera mnogo pomogla u poslu.

U radionici izrađuju mnoge upotrebne, ali i ukrasne predmete.

"Proizvodimo različite kovane alatke za građevince, poljoprivrednike, ponešto od galanterije. Radimo, uglavnom, po narudžbama.", navodi Kovač.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza